Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zažite pravé teplo domova a optimálnu klímu v podkroví

Takto môže vyzerať aj Váš byt Zobraziť galériu (3)
Takto môže vyzerať aj Váš byt (Zdroj: Knauf Insulation)

Podkrovné priestory sa dnes zobytňujú čoraz častejšie. Aby sa však pod šikmou strechou bývalo pohodlne, musíme splniť tri dôležité podmienky – tepelnú pohodu, zdravú klímu a dostatok miesta. Ako to už býva, všetky tri požiadavky navzájom súvisia a je potrebné medzi nimi vytvoriť harmonickú rovnováhu.

Teplo domova

Zabezpečenie dostatočnej tepelnej izolácie strechy pred únikmi tepla a v lete pred prehrievaním je jednou z kľúčových úprav obytného podkrovia.  Z tohto dôvodu musí mať jej izolačná vrstva vynikajúce tepelno – izolačné vlastnosti. Pre kvalitu zateplenia je okrem hrúbky  izolantu dôležitá  aj schopnosť  izolačnej vrstvy izolovať, ktorá sa vyjadruje koeficientom tepelnej vodivosti ƛ (lambda). Čím je táto hodnota nižšia, tým účinnejšie izoluje. Pre kvalitné zateplenie šikmej strechy je vhodné vyberať tepelné izolácie z minerálnej vlny s koeficientom pod 0,04 W/m.K

Zažite pravé teplo domova
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Knauf Insulation)

 

Ohľaduplná izolácia

Pri krokvovej konštrukcii sa dnes i najčastejšie využíva spôsob jednej vrstvy izolácie  medzi krokvami v kombinácii s druhou vrstvou izolácie pod krokvami. Ďalším, menej známym spôsobom je nadkrokvový systém. Táto stavebná úprava je riešením aj pre tých, ktorí rekonštruujú strechu. Pri výmene strešnej krytiny potom často uvažujú aj nad zvýšením hrúbky izolácie kvôli úsporám energie a financií.  Izolačný materiál by mal zohľadňovať aj špecifický tvar šikmej strechy. Najvhodnejšie do interiéru sú produkty z ekologickej sklenej minerálnej vlny, ktoré sa vďaka svojej vláknitej štruktúre vynikajúco prispôsobujú nerovnostiam v streche, čím zabraňujú vzniku tepelných mostov. Pružné minerálne vlákna  dokonale  tento priestor v streche vyplnia. Ďalší dôvod, prečo si vybrať minerálnu vlnu je jej vysoká priepustnosť vodných pár, čím vytvára príjemnú tepelnú pohodu. Strecha by mala predovšetkým dokonale chrániť dom pred únikmi tepla, preto musí mať jej izolačná vrstva vynikajúce tepelno – izolačné vlastnosti. Knauf Insulation ponúka pre šikmú strechu ekologické produkty zo sklených minerálnych vlákien (sklenej vaty) vyrobené pomocou ECOSE Technology -  UNIFIT  035 (TI  135) a UNIFIT 039 ( TI 140 U), ktoré  odporúča do šikmých striech s koeficientom ƛ  0,035 a 0,039. 

Optimálna klíma

Podkrovie si vyžaduje dostatočné osvetlenie strešnými oknami, ktoré priestor opticky zväčší. Je však pri ňom potrebné myslieť aj na účinné tienenie pomocou ochranných fólií, žalúzií či roliet a tiež pravidelné vetranie. Príjemné ovzdušie v interiéri však môžeme podporiť  aj využitím ekologických materiálov. K zdravej klíme prispejú nielen konštrukčné prvky, obklady, ale aj ekologická tepelná izolácia. Minerálna vlna s ECOSE Technology je vyrobená z prírodných materiálov bez použitia formaldehydu, fenolov a umelých farbív, zlepšuje kvalitu vzduchu v interiéri a vytvára tak zdravé prostredie pre bývanie. „Výrobky na báze technológie ECOSE Technology sú nielen priateľské k užívateľovi, ale aj k celkovému životnému prostrediu. Pri ich výrobe sa totiž používa recyklované sklo, ktoré tvorí viac ako 80 % z objemu vstupných surovín. Vďaka týmto svojim vlastnostiam je ideálnym materiálom aj pre stavbu nízkoenergetických a pasívnych domov vrátane drevodomov. Rovnako má vynikajúce vlastnosti aj v ďalšom parametri - vplýva na zvyšovanie požiarnej bezpečnosti stavieb, je nehorľavá, preto dom ochráni aj pred prípadným požiarom.“ dodáva Miroslav Zliechovec zo spoločnosti Knauf Insulation. Za ekologickú verziu získala spoločnosť Knauf Insulation ako prvá na svete získala prestížny certifikát Zlatý štandard kvality vzduchu v interiéri od renomovanej spoločnosti Eurofins.

Vytvárame súkromie

Na vytvorenie deliacich priečok  v podkroví je vhodnejší suchý spôsob. Najpraktickejšie sú montované priečky zo sadrokartónových,  sadrovláknitých či drevovláknitých dosiek vyplnené izoláciou z minerálnej vlny. Ich výhodou je rýchlosť, menšie zaťaženie nosných konštrukcií, rovný podklad pre prípadné obklady a ľahšie vedenie inštalácií. Minerálna vlna v takomto prípade tvorí hlavne funkciu zvukového izolantu, takže zabezpečí komfortnejšie súkromie ako ťažké konštrukcie. „Ľahké deliace konštrukcie nezaťažia statiku domu a dokážu poskytnúť v porovnaní s murovanými priečkami vyšší akustický a tepelný komfort aj pri menšej hrúbke. Ich výplňou je totiž izolácia na báze minerálnych vlákien, ktoré  významne zvyšujú akustickú izoláciu,“ vysvetľuje Miroslav Zliechovec, odborník na izolácie Knauf Insulation.

Podkrovie či povala?

V prípade, že nepotrebujete v podkroví získať obytný priestor, ale nechcete, aby vám teplo utekalo „hore komínom“,  najjednoduchší spôsob je izolácia stropu, ľudovo povedané „povaly“. Existuje niekoľko spôsobov, ako izoláciu aplikovať, ako napr. voľným rozrolovaním izolácie na povale alebo vkladať izolant do roštu v prípade požiadavky na chodenie po „povale“.  

Viac informácií o minerálnych izoláciách pre šikmé strechy, vnútorné priečky získate na www.knaufinsulation.sk.

-reklamná správa-

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu