Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obrovský úspech medicíny: Po 50 rokoch objavili nový liek proti tuberkulóze!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - V Spojených štátoch bol prvýkrát od roku 1963 zaregistrovaný nový liek proti tuberkulóze. Podľa expertov by mohol znamenať obrat v boji proti tomuto infekčnému ochoreniu, ktoré napáda predovšetkým pľúca, ale aj mozog, chrbticu či obličky. Baktérie sú totiž proti existujúcim liekom stále odolnejšie.

Liek Sirturo s účinnou látkou zvanou bedaquiline firmy Johnson & Johnson sa podľa Amerického úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) ukázal ako bezpečný a účinný. Liek blokuje enzým, ktorý potrebujú k prežitiu baktérie tuberkulózy.

"Prípady rezistentných foriem tuberkulózy dosahujú znepokojujúcich hodnôt a zastarané a problematické spôsoby liečby sú proti nim čoraz menej účinné," upozornila dnes v tlačovej správe organizácia Lekári bez hraníc. Súčasná liečba multirezistentnej tuberkulózy trvá dva roky a spočíva v konzumácii až 20 rôznych tabliet denne a každodenných injekcií po dobu ôsmich mesiacov. Pacienti sú navyše vystavení neznesiteľným nežiaducim účinkom, ako trvalá hluchota, pretrvávajúce nevoľnosti alebo psychóza.

"Registrácia nového lieku proti tuberkulóze po päťdesiatich rokoch je zásadný míľnik," povedal výkonný riaditeľ kampane Access v organizácii Lekári bez hraníc Manica Balasegaram. Nový liek je podľa neho účinný aj proti odolným formám ochorenia a je vraj "šancou na obrat v boji s tuberkulózou".

V roku 2011 bolo vo svete zaznamenaných 310.000 nových ochorení tuberkulózy. Liečených je však podľa Lekárov bez hraníc iba 19 percent tých, u ktorých sa infekcia predpokladá. Zhruba 60 percent všetkých prípadov ochorenia sa vyskytuje v Číne, Indii, Rusku a východnej Európe.

Medzi najbežnejšie príznaky tuberkulózy patria chronický kašeľ, horúčka, nočné potenie a strata telesnej hmotnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu