Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vedci varujú: Objavila sa tuberkulóza novej generácie, je neliečiteľná!

Lieky nepomáhajú, nová generácia tuberkulózy je voči nim odolná
Lieky nepomáhajú, nová generácia tuberkulózy je voči nim odolná

BRATISLAVA - Viacero odborných článkov upozorňuje, že v niekoľkých juhoafrických klinikách lekári zachytili nový druh tuberkulózy. Táto choroba je údajne nesmierne odolná a nedokážu ju potlačiť ani súčasné najsilnejšie lieky.

Článok na stránke LiveScience.com sa odvoláva na niekoľko iných zdrojov a cituje prípad lekára z Juhoafrickej republiky, ktorý sa novou tuberkulózou nakazil. Komplikovaná liečba trvala tri roky a doktor Uvistra Naidoo ju takmer neprežil. Dnes je zdravý, no má trvalo poškodené pľúca. Zložitá kombinácia silných liekov v ňom vyvolala ďalšie vážne problémy. "Ani necítite, že by vás tuberkulóza mala zabiť, to skôr tie lieky," komentoval proces vlastnej liečby Naidoo. Kokteil liekov v ňom vyvolal vážnu kožnú chorobu a spôsobil krvácanie z očí.

Nová generácia tuberkulózy sa šíri bežnou kvapôčkovou infekciou a zachytili ju už aj vo vyspelých krajinách, konkrétne v Spojených štátoch a Veľkej Británií. Odborný magazín Thorax skonštatoval, že nová tuberkulóza môže svet vrátiť do tridsiatych rokov minulého storočia.

Choroba bola v minulosti veľmi rozšírená. Ustupovať začala až po druhej svetovej vojne, kedy jej škrt cez rozpočet urobili antibiotiká, najmä streptomycín. Tuberkulóza sa odvtedy vyskytovala iba v chudobnejších oblastiach Zeme. Za posledných desať rokov však v Spojenom kráľovstve zaznamenali päťdesiatpercentný nárast počtu prípadov tuberkulózy.

Tuberkulóza sa prednedávnom objavila aj u niekoľkých detí v okrese Kežmarok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu