Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ateisti sú po kresťanoch a moslimoch treťou najväčšou skupinou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Kresťania sú s 2,2 miliardami najväčšou náboženskou skupinu na svete, pričom polovicu z nich tvoria katolíci. Vyplýva to zo štúdie nezávislej americkej organizácie Pew Research Center zverejnenej v utorok.

Za nimi nasledujú moslimovia s 1,6 miliardami veriacimi a prvú trojku uzatvárajú tí, ktorí sa nehlásia k žiadnemu vierovyznaniu - je ich 1,1 miliardy, vyše 60 percent z toho v Číne. Hinduistov je podľa štúdie na svete miliarda, budhistov takmer 500 miliónov a židov 14 miliónov. Niečo vyše 400 miliónov ľudí praktizuje regionálne náboženská, napríklad tradičné africké, čínske, americké a austrálske. Malé medzinárodné vierovyznania ako bahájovia, sikhovia, taoisti či zoroastristi majú spolu 58 miliónov prívržencov. Dokopy má náboženské presvedčenie 5,8 miliardy obyvateľov našej planéty, teda 84 percent.

Organizácia vychádzala pri svojej štúdii z 2 500 sčítaní ľudu a registrov obyvateľov z roku 2010. Tie tiež ukázali, že kresťanstvo je najrovnomernejšie rozšírené náboženstvo zastúpené na všetkých kontinentoch, zatiaľ čo napríklad hinduizmus je naopak z 94 percent zastúpený v jednej krajine - Indii. Prognózy naznačujú, že na vzostupe bude pravdepodobne predovšetkým islam a hinduizmus, zatiaľ čo judaizmus má v tomto smere najslabšie vyhliadky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu