Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Budhisti chcú od pápeža ospravedlnenie: Počkáme si, kým príde!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOLOMBO - Radikálni budhisti zo Srí Lanky vyhlasujú, že pápež František sa im počas budúcoročnej návštevy krajiny musí ospravedlniť za krutosti, ktorých sa podľa nich dopustili kresťanskí koloniálni vládcovia.

 Vodca skupiny Bodu Bala Sena (Sila budhistickej moci) obviňovanej z podnecovania k útokom na srílanských moslimov sa na pondelňajšom stretnutí so zahraničnými dopisovateľmi vyjadril, že od hlavného predstaviteľa katolíkov by privítal podobné "verejné ospravedlnenie", aké jeho predchodcovia adresovali "určitým krajinám, pretože (tam) ničili a zabíjali".

"Počkáme si, kým pápež príde, a uvidíme, čo povie o tunajších zločinoch," povedal mních Galagoda Atte Gnanasara. "Portugalci, Holanďania a Briti sú pre nás jeden ako druhý," dodal na margo krajín, ktoré si v rokoch 1505 až 1948 urobili z dnešnej Srí Lanky svoju kolóniu. Rímskokatolícku vieru priniesli do krajiny Portugalci, zatiaľ čo Holanďania a Briti šírili vlastné kresťanské vyznania. Podľa Gnanasaru kresťanskí kolonialisti "zničili väčšinu budhistických chrámov a zabíjali budhistických mníchov". Predstavitelia katolíckej cirkvi jeho výroky zatiaľ nekomentovali. František má Srí Lanku navštíviť spolu Filipínami v januári 2015. 

Mnísi stojaci na čele Bodu Bala Sena počas nedávnych zhromaždení povzbudzovali k násiliu voči menšinám na Srí Lanke a zachovaniu čistoty tamojšej budhistickej väčšiny. Ľudskoprávne skupiny tvrdia, že takéto výzvy zapríčinili útoky na moslimov v juhozápadnej časti krajiny, odkiaľ hlásili niekoľko mŕtvych ako aj rabovanie a podpaľovanie obchodov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu