Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Náboženstvá dostali na frak: Deti z veriacich rodín nie sú žiadni anjelici, robia zlobu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

CHICAGO - Deti, ktoré vyrastajú v nábožensky založených rodinách sa ukázali byť horšie, ako ich rodičia, tvrdí nová medzinárodná štúdia. Správa zverejnená v publikácii Current Biology uvádza, že u detí z náboženských domácností klesá altruizmus a rodičia by sa mali u nich zamerať na schopnosť empatie a citlivosti pre spravodlivosť v každodennom živote.

Nová teória o túžbach presvedčí aj ateistov: Psychológ odhalil, prečo ľudia veria v Boha

Rodičia, ktorí sa výskumu zúčastnili, patrili medzi: 23,9 percent kresťanov, 43 percent moslimov, 27,6 percent bez vierovyznania, 2,5 percenta židov, 1,6 percenta budhistov, 0,4 percenta hinduistov, 0,2 percenta agnostikov a 0,5 percenta hlásiacich sa k iným náboženstvám.

Autor štúdie Jean Decety uviedol, že ich zistenia boli v rozpore s populárnymi predpokladmi, že deti z nábožensky založených domácností sú viac altruistické a láskavé k ostatným. Vo svojej správe taktiež uviedol, že náboženstvo negatívne ovplyvňuje detskú nezištnosť. "V našej štúdii deti ateistov a z ne-náboženských rodín boli v skutočnosti štedrejšie," uviedol profesor Decety z univerzity v Chicagu.

Deti z náboženského prostredia taktiež uprednostňovali krutejšie tresty za správanie a viac súdili ľudí, ako ostatné deti. Výskum spočíval vo vyplnení dotazníkov rodičov o ich náboženskej viere a vnímanie svojich detí vo vzťahu k empatii a spravodlivosti. U detí sa morálna citlivosť merala prostredníctvom kreslených obrázkov, na ktorých boli vyobrazené rôzne eticky konfliktné situácie, či už zámerné alebo nezámerné. U detí sa potom merali reakcie na otázky, o tom, čo si o nich myslia a aký by mal byť trest.

Reverend Dr. Philip Hughes z austrálskej asociácie Christian Research Association však tieto tvrdenia spochybňuje. Napriek tomu, že sám neurobil žiadny výskum v tejto oblasti, na základe skúseností hovorí, že rodičia, ktorí pochádzajú z náboženského prostredia majú vyššiu úroveň dôvery v ostatných ľudí, vyššiu úroveň altruizmu a takisto aj ochoty pomáhať iným ľuďom. Tieto hodnoty zároveň prevádzajú na svojich potomkov.

Viac o téme: Náboženstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu