Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európania sú najväčšími mutantami, zosvetlila sa im koža!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wdp-drugs.org.uk)

HOUSTON - Toto by asi nikto nečakal! Nová štúdia amerických vedcov dokazuje, že Európania sú geneticky najviac zmutovaný národ. V ich génoch totiž zaznamenali zmeny, ktoré sú ešte výraznejšie, ako napríklad u ľudí s africkými koreňmi.

Vo výsledkoch výskumu, ktorý bol zverejnený v časopise Nature, sa píše, že "posledný veľký prírastok ľudskej populácie má na svedomí významné zmeny, ktoré nám umožnia pochopiť a predvídať súčasné a budúce vývojové trendy ľudských chorôb a evolúcie".

Štúdia skúmala genóm 6500 Američanov afrického i európskeho pôvodu. Približne 73 percent vzácnych variácií v genetickom kóde sa objavilo až počas posledných 5000 rokov. Mutácie pritom môžu viesť k vylepšeniu alebo určitej špecializácii ich nositeľov. Napríklad u Európanov sa týmto spôsobom po opustení Afriky zosvetlila koža, čo im pomohlo vysporiadať sa s nedostatkom slnečného svetla.

Navyše mutácie ale okrem pozitív prinášajú aj problémy, ktoré sa množia aj vďaka populačnej explózii. "Zistili sme, že Európania majú viac potenciálnych chorôb, ktoré sú vyvolávané mutáciami ako Afričania," uviedla profesorka molekulárnej a ľudskej genetiky Suzanne Lealová z Baylor College of Medicine, ktorá sa podieľala na výskume.

V dávnych dobách, kedy ešte nebola taká zdravotná starostlivosť, mutácie nemali šancu sa rozšíriť, pretože ich nositelia zomreli skôr, ako mali potomkov. V súčasnosti, kedy sa ľudia dožívajú v priemere o niekoľko desiatok rokov viac, má ale tento proces opačnú tendenciu a mutáciam sa v tomto ohľade darí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu