Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci dokázali, čo vedela už Bátoryčka: Mladá krv spomaľuje starnutie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

STANFORD - Mladá krv je predsa len receptom na odvrátenie starnutia! K tomuto záveru dospeli vedci zo Stanfordskej univerzity, ktorí testovali mladé myši. Innfúzia viedla k zlepšeniu pamäti a schopnosti učiť sa. Či by to fungovalo aj u ľudí, experti zatiaľ nevedia.

Pokusy na malých hlodavcoch dokázali, že krv môže zvrátiť niektoré prejavy starnutia. Podľa vedúceho výskumu Saula Villedu by sa tento poznatok mohol využiť pri terapii u ľudí, ktorí sú postihnutí niektorými degeneratívnymi ochoreniami, ako je napríklad Alzheimerova choroba.

"Stále viac verím tomu, že mladá krv má účinok aj na ľudí," povedal Villeda, ktorý závery svojej štúdie predstavil pred niekoľkými týždňami na konferencii v New Orleans.

Vedec prepojil obehový systém mladej a starej myši, pričom u druhej spomínanej sa už po niekoľkých dňoch spomalil proces starnutia. Okrem iného sa u nej zvýšil počet kmeňových buniek v mozgu a o 20 percent sa zvýšila frekvencia prepojenia mozgových buniek.

Ďalší výskum by mal potvrdiť, resp. vyvrátiť teóriu, že takáto terapia zaberie aj u ľudí, informoval portál Novinky.cz. Jeho cieľom však nie je vytvoriť "upíriu" spoločnosť starých, ale zistiť, čo robí z mladej krvi taký blahodárny prostriedok.

Legenda hovorí, že túto metódu využívala aj krvavá grófka Alžbeta Bátoriová, ktorá žila na Čachtickom hrade na prelome 15. a 16. storočia. Okrem nej si mal infúziu panenskej krvi dopriať ešte zosnulý severokórejský diktátor Kim Čong-il.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu