Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pápež rúca základy kresťanstva: Ježiš sa narodil skôr, ako si myslíme!

(Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Pápež Benedikt XVI. vo svojej novej knihe s názvom "Ježiš Nazaretský: Príbehy z detstva", ktorá sa zameriava na Kristov príchod na svet, detské roky a význam pre súčasných kresťanov, vyhlásil, že celý kresťanský kalendár je založený na zlom výpočte a Ježiš sa narodil o niekoľko rokov skôr, ako sa predpokladá.

"Výpočet začiatku nášho kalendára - na základe narodenia Ježiša - pochádza od Dionysiusa Exiguusa, ktorý urobil chybu vo svojich výpočtoch o niekoľko rokov," píše pápež v knihe, ktorá išla do predaja po celom svete s počiatočným nákladom milión kusov.

Tvrdenie, že kresťanský kalendár je založený na chybnom predpoklade nie je nič nové. Veľa historikov verí, že Kristus sa narodil niekedy medzi 7. a 2. rokom pred naším letopočtom. Avšak skutočnosť, že samotná hlava katolíckej cirkvi spochybňuje jeden zo základných kameňov kresťanskej tradície, je prekvapujúca.

Dionysius Exiguus, známy aj ako Dionýz Malý, sa narodil vo východnej Európe a považuje sa za "vynálezcu" moderného kalendára a konceptu éry Anno Domini. Tento mních zostavil nový systém počítania rokov, ktorý sa odlišoval od kalendára používaného od doby vlády rímskeho cisára Diokleciána. Išlo o vladára, ktorý prenasledoval kresťanov, takže existoval dobrý dôvod, aby sa datovanie začalo odvíjať od narodenia Krista.

Ako presne sa Dionýz Malý dopracoval k roku narodenia Ježiša nie je jasné a pápežovo tvrdenie, že urobil chybu, zdieľa mnoho učencov. Biblia totiž neurčuje dátum narodenia Krista a zdá sa, že mních sa pri svojich výpočtoch opieral o vágne odkazy na Ježišov krst za panovania cisára Tibéria.

Kristovo narodenie však nie je jediným rozporuplným vyhlásením pápeža. Vo svojej novej knihe píše, že na rozdiel od tradičného betlehemu pri Ježišovom príchode na svet neboli žiadne voly, osly alebo iné zvieratá. Polemiku niektorých učencov o tom, že Kristus sa narodil v Nazarethe a nie v Betleheme, zavrhuje.

Podľa Johna Bartona, profesora výkladu Písma svätého na univerzite v Oxforde, ani predstava, že sa Kristus narodil 25. decembra, nemá základ v historickom fakte. "My ani nevieme, v ktorom ročnom období sa narodil. Celá myšlienka oslavy jeho narodenia v najtemnejšej časti roka je pravdepodobne spojená s pohanskými tradíciami a zimným slnovratom," uviedol odborník.

"Ježiš Nazaretský: Príbehy z detstva"

Kniha, ktorá sa v stredu začala predávať v 50 krajinách, je treťou a zároveň poslednou časťou projektu 85-ročného pápeža. Ten na ňom začal pracovať pred desiatimi rokmi a samotné písanie začal krátko po tom, ako sa stal v roku 2005 pápežom.

Prvé dva diely trilógie sa zaoberali Ježišovou pastoračnou činnosťou a smrťou, čím sa vytvoril priestor aj pre spracovanie jeho detstva. V knihe, ktorú v utorok predstavil Vatikán, pápež Benedikt XVI. spája históriu, teológiu, jazykovedu a dokonca astronómiu, pomocou ktorých vysvetľuje Matúšovo a Lukášovo evanjelium. Zároveň vyjadruje ľútosť, že napriek dôkazom o úlohe spasiteľa ľudstva Ježiš stále zostáva predmetom sporov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu