Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V katolíckej cirkvi je dnes slávnosť Krista Kráľa, končí sa cirkevný rok

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V katolíckej cirkvi je dnes slávnosť Krista Kráľa a zároveň posledná nedeľa liturgického roka. Už o týždeň - 2. decembra budú veriaci sláviť prvú adventnú nedeľu, začiatok obdobia duchovnej prípravy na slávenie Vianoc a zároveň začiatok nového cirkevného roka.

Slávnosť Krista Kráľa veriacim každoročne pripomína, že Kristus je "Alfa a Omega, že všetko má svoj počiatok a koniec v Kristovi". Kristovo kráľovstvo však nepredstavuje formu moci na tomto svete, je to výzva všetkým na spoluprácu na diele spásy.

Aj keď je dnešná slávnosť v liturgickom kalendári pomerne nová, má pevný biblický základ, ktorý spočíva v Modlitbe Pána - "...príď kráľovstvo Tvoje..."

Slávenie sviatku Krista Kráľa zaviedol až pápež Pius XI. a stanovil preň pôvodne poslednú októbrovú nedeľu. Prvýkrát sa nedeľa Krista Kráľa slávila na konci Svätého roka 1925 a bola spojená s modlitbami a poklonami, ktoré mali v srdciach veriacich vzbudzovať predsavzatia naprávať svoj život, aby Krista lepšie prijímali za svojho Pána a Kráľa.

 Liturgickou reformou po Druhom Vatikánskom koncile bol tento sviatok povýšený na slávnosť - najvyšší stupeň slávenia a preložili ho na poslednú, 34. cezročnú nedeľu v liturgickom roku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu