Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Izraelčania pomenovali operáciu v Gaze podľa príbehu z Biblie: Boh nám pomôže zvíťaziť!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: wikipedia, mako.co.il)

BRATISLAVA/TEL AVIV - Izraelská armáda sa nikdy nevyhýbala bombastickým a dramatickým názvom pre svoje vojenské operácie a taktiku nezmenila ani tentokrát. Pre boje s Gazou si zvolila názov "Pillar of Cloud", ktorý využíva biblickú symboliku apelujúcu na nábožensky založený národ. Využíva pritom pojem "oblačný stĺp" pochádzajúci z knihy Exodus, prostredníctvom ktorého Boh pomohol vyviesť Izraelitov z egyptského otroctva.

Starozákonná kniha Exodus, resp. Druhá kniha Tóry, rozpráva príbeh o tom, ako Mojžiš viedol Židov z otroctva, pričom ich cestou cez púsť pred egyptskou armádou chránil sám Boh pomocou oblačného stĺpa.

V knihe Exodus sa píše: "Keď odišli zo Sokotu, utáborili sa v Etame, na okraji púšte. Pán šiel pred nimi cez deň v oblačnom stĺpe, aby im ukazoval cestu, v noci zasa v ohnivom stĺpe, aby im svietil, takže mohli dňom i nocou putovať. A nikdy nezmizol oblačný stĺp cez deň, ani ohnivý stĺp v noci spopred ľudu." Stalo sa tak pri pochode Izraelitov k vrchu Sinaj.

Boje na Blízkom východe
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Dalia Gavriely-Nuriho, výskumníka z Bar-Ilan University v Izreali, výber takéhoto mena operácie nie je ničím novým. Biblické názvy boli použité v takmer 40% izraelských vojenských operácií. Jednou z nich bol Boží hnev, tajná operácia zameraná na "cielené zabíjanie" tých, ktorí sa údajne zapojili do brania rukojemníkov a masakru izraelských športovcov v roku 1972 na olympijských hrách.

"Boží hnev mení vojenskú operáciu na akýsi božský trest a z vojakov robí misionárov, ktorí sa zaviazali vykonať Božiu vôlu," osvetľuje výskumník psychologický a sociologický aspekt výberu. Biblické mená sa však používali aj pri viac humanitárnych akciách, ako operácia Mojžiš v roku 1984, ktorá priviedla 8000 etiópskych Židov do Izraela.

Pre operácie v Gaze vybrali napríklad názvy Noemova archa, Dni kajúcnosti či Liate olovo, ktoré odkazovalo na židovskú chanuku (Sviatok svetiel).

Boje na Blízkom východe
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Boje na Blízkom východe
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Izrael sa stiahol z pásma Gazy po 38-ročnej okupácii v auguste 2005, palestínske militantné hnutie Hamas pásmo ovládlo v júni 2007. Za sedem rokov od izraelského stiahnutia sa medzi židovským štátom a Hamasom odohralo niekoľko väčších i menších konfliktov. Najväčšou konfrontáciou bola izraelská operácia Liate olovo z prelomu rokov 2008 a 2009, ktorá mala za cieľ prinútiť Hamas, aby prestal ostreľovať izraelské územie. Vtedy zahynulo okolo 1400 Palestínčanov a 13 Izraelčanov. Teraz po zabití veliteľa ozbrojeného krídla Hamasu Ahmada Džabarího napätie opäť eskalovalo. Izrael už okrem iného mobilizoval 30-tisíc záložníkov, doteraz zomrelo 19 Palestíncov a traja Izraelčania. Očakáva sa pozemná invázia.

Novinárka britského Guardianu Harriet Sherwoodová informovala, že zdravotníci v nemocnici v meste Šífa v Gaze už nemajú voľné lôžka na jednotke intenzívnej starostlivosti. Teraz sa snažia evakuovať pacientov do Egypta.

Izrael útočí na Gazu aj z lodí

Rakety z lode útočia na Gazu

 

Izrael napadol odpaľovacie zariadenia v Gaze

Izrael napadol odpaľovacie zariadenia v Gaze

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu