Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Japonci sú posadnutí krvnými skupinami: Vyberajú si podľa nich prácu aj kondómy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Máte krvnú skupinu A, B, 0 alebo AB? Netušíte? V Japonsku by sa vám to nestalo. V krajine vychádzajúceho slnka sú totiž presvedčení, že povaha človeka súvisí s jeho krvnou skupinou, informuje BBC News. Čo za tým stojí?


Krv je jedna z vecí, ktorá spája celú ľudskú rasu. Mnohí o tom, aká krvná skupina v nich prúdi, však nijako zvlášť nerozmýšľajú, ak samozrejme nepotrebujú transfúziu. Naopak v Japonsku má krvná skupina veľký dopad na život, prácu aj lásku. Podľa nej sa totiž posudzuje temperament a osobnosť. „Aká je vaša krvná skupina?“ tak to je často kľúčová otázka pri stretnutiach rôzneho druhu – či už pri zoznamovaní alebo uchádzaní sa o pracovné miesto.

Podľa všeobecného presvedčenia sú ľudia s krvou skupiny A citliví perfekcionisti a dobrí tímoví hráči, ale prehnane úzkostliví. Skupina 0 má povesť osôb zvedavých a veľkorysých, ale tvrdohlavých. Skupina AB je umelecká, ale záhadná a nevyspytateľná a skupina B združuje ľudí veselých, ale excentrických, individualistických a sebeckých.
 

Celosvetovo najvzácnejšia je krvná skupina AB


Celosvetovo najčastejšou krvnou skupinou je 0, ale v niektorých krajinách ako Švédsko, Nórsko, Japonsko, ale aj Slovensko je to skupina A. Typ AB sa vyskytuje naopak najmenej. Podľa národnej transfúznej služby je podiel krvných skupín nasledovný: 42 % populácie má skupinu A, 38 % skupinu 0, 13 % skupinu B a 7 % populácie má krvnú skupinu AB.

Štyri knihy, ktoré popisujú vlastnosti jednotlivých krvných skupín, sa stali v krajine veľkou vydavateľskou senzáciou a predalo sa z nich viac ako päť miliónov výtlačkov. Ranné televízne bloky, rovnako časopisy a noviny, zverejňujú horoskopy pre jednotlivé krvné skupiny a preberajú vzťahovú kompatibilitu.


Žuvačky aj kondómy si v Japonsku vyberajú podľa krvných skupín

Mnohé zoznamovacie služby fungujú na krvných skupinách, rovnako aj v obľúbených kreslených komiksoch anime či počítačových hrách sa objavujú zmienky o krvných skupinách postáv. Prekvitá aj celý priemysel uspôsobených výrobkov od nealkoholických nápojov cez žuvačky, soli do kúpeľa až po kondómy pre jednotlivé krvné skupiny.

Krvné skupiny, presnejšie krvné typy, sú pritom jednoducho určené proteíny v krvi. Aj keď sa vedci pravidelne snažia vieru v spojitosť s povahovými vlastnosťami rozbiť, v Japonsku sa im to príliš nedarí. Jednou z často uvádzaných príčin je relatívne jednotná a homogénna japonská spoločnosť, kde krvné skupiny poskytujú jednoduchý rámec, ako ľudí rozdeliť do ľahko rozpoznateľných skupín.

„Byť rovnaký je v japonskej spoločnosti považované za dobré,“ povedal tlmočník Čije Kobajaši. „Ale užívame si hľadanie malých rozdielov, ktoré ľudí odlišujú. Na druhej strane to ale môže viesť k zlým rečiach na adresu skupín B a AB.“ Tie sa totiž v spoločnosti vyskytujú zriedkavejšie.


Japonský minister odstúpil kvôli typu krvi B


V júli 2011 rezignoval vládny minister pre rekonštrukciu Rjú Macumoto po tom, čo ho kritizovali za necitlivé poznámky. Vinu pripisoval svojej krvnej skupine. „Rád by som sa ospravedlnil za urážku ľudí v oblastiach postihnutých zemetrasením. Myslím, že som bol emočne blízko obetiam, ale nenašiel som správne slová a moje poznámky boli príliš tvrdé. Mám krvnú skupinu B, čo znamená, že som nedotklivý a zbrklý.“

Niektoré miestne škôlky prijali metódy výuky detí podľa krvných skupín a dokonca aj veľké firmy majú na ich základe rozhodovať o prideľovaní úloh a postov. V roku 1990 firma Mitsubishi Electronics vytvorila tím zložený výlučne zo zamestnancov s krvnou skupinou AB s ohľadom na ich „schopnosť plánovať“.

Systém krvných skupín objavil až v roku 1901 rakúsky vedec Karl Landsteiner. Jeho práca, za ktorú získal Nobelovú cenu, umožnila identifikáciu rôznych krvných skupín a otvorila tak cestu k bezpečným transfúziám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu