Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Českí lekári uskutočnili prvú reťazovú transplantáciu obličiek!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Prvú reťazovú transplantáciu obličiek vykonali českí lekári z Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) - dokázali v jednom okamihu transplantovať obličku hneď od niekoľkých živých darcov, informoval dnes český server idnes.cz.

"Tímy Transplantcentra Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny pripravili a uskutočnili prvú reťazovú transplantáciu obličiek od živých darcov v Českej republike. Počas nej si vymenilo orgán niekoľko párov," uviedol inštitút vo vyhlásení bez uvedenia ďalších podrobností.

Lekári vo štvrtok na tlačovej konferencii predstavia detaily zákroku i jedného z pacientov, píše idnes.cz. Unikátny zákrok uskutočnil inštitút 46 rokov po prvej úspešne transplantovanej obličke v Československu. Túto operáciu úspešne uskutočnili lekári IKEM v roku 1966.

Do reťazovej transplantácie sa môžu zapojiť páry - partnerské alebo príbuzenské - v rámci ktorých jeden potrebuje obličku a druhý mu ju chce darovať. Operácii však stojí v ceste ich rozdielna krvná skupina. V takom prípade predstavuje nádej práve nájdenie ďalšej dvojice s chorým, ktorému vzájomné darcovstvo taktiež nemôže pomôcť, spresnil server. V prípade, keď sa pri sérii operácií v jednej chvíli prepoja najmenej tri dvojice, sa hovorí o reťazovej transplantácii. Séria operácií je možná vďaka tomu, že obličky možno transplantovať od živých darcov, dodal server.

Operácia je podľa lekárov organizačne veľmi náročná. "Musí sa vytvoriť register ľudí, u ktorých sa uvažuje, že by to bolo možné uskutočniť. Náročné je samozrejme aj to, že všetky operácie sa musia konať súčasne. To znamená, že v priebehu jedného dňa a na viacerých operačných sálach," uviedol pre idnes.cz vedúci transplantačného oddelenia Centra kardiovaskulárnej a transplantačnej chirurgie Vladimír Mejzlík.

Svoju úlohu pri reťazovej transplantácii zohráva ja dôvera. "Ide o to, aby pacienti s niečím takým súhlasili, aby verili, že sa tá reťaz uskutoční a nebáli sa toho, že sa to nepodarí," povedal vedúci lekár transplantačného centra Fakultnej nemocnice Ostrava.

Darca a chorý sú na seba v rámci jednej dvojice citovo naviazaní. Strach z toho, že keď oblička poputuje k chorému človeku, tak sa partnerovi alebo blízkemu sa orgán na oplátku nevráti, je podľa Samlíka u dvojíc veľký.

So sériovými transplantáciami majú skúsenosti napríklad v Spojených štátoch. Tamojší lekári vo februári uskutočnili najväčšiu sériu transplantácií ľudských orgánov v dejinách. Zapojilo sa do nej dovedna 60 ľudí a lekári úspešne transplantovali spolu 30 obličiek, píše idnes.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu