Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

ACTA ožíva pod iným názvom: Tiché obmedzenie slobody internetu z Bruselu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: alamy)

BRATISLAVA - ACTA je späť! Nie síce v podobe, v akej ju v júli 92% hlasov definitívne zamietol Európsky parlament, ale aj tak zrejme dôjde k jej čiastočnému oživeniu. A to ako obchodná dohoda medzi Európskou úniou a Kanadou, ktorá je v mnohom totožná práve s kontroverzným dokumentom.

Medzinárodný dohovor známy ako Obchodná dohoda proti falšovaniu (ACTA) zameraný na ochranu duševného vlastníctva vzbudil začiatkom roka vlnu nevôle. Prakticky by totiž zasahoval do súkromia a ochrany osobných údajov užívateľov, čo je v rozpore s Chartou základných práv EÚ. Nakoniec sa ale predsa len zrejme dočká znovuzrodenia, aj keď v inej forme.

Európski a kanadskí úradníci sa posnažili a vytvorili novú dohodu pod názvom CETA (Komplexná hospodárska a obchodná dohoda), ktorá je na prvý pohľad veľmi nenápadná. Niektoré jej pasáže však doslova kopírujú text zamietnutého dokumentu ACTA. O tomto fakte už bolo informované aj európske združenie EDRi, ktoré dohliada na dodržiavanie digitálnych práv občano a členské štáty EÚ.

Oficiálnym cieľom CETA je upevňovanie ekonomických väzieb medzi Kanadou a Európou. Jej presný obsah  je zatiaľ tajný a obe strany trvajú na tom, že to tak aj ostane, čo vyvoláva ešte väčšie pochybnosti. Holandská vláda sa napríklad nedávno vyjadrila, že dohodu v súčasnej forme určite nepodporí.

Hovorca Európskej únie pre obchod John Clancy uviedol v snahe upokojiť vášne, že niektoré časti sporného dokumentu boli odstránené. Či ale išlo práve o opatrenia, ktoré zasahovali do slobody internetu, ako uzamkýnanie stránok či udeľovanie sankcií, nie je známe. Na to, či dokument nakoniec schvália, si budeme musieť ešte nejaký čas počkať.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu