Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Obrovské zemetrasenie v hĺbke: Zničí nakoniec našu planétu?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: terradaily.com)

BERLÍN/KALIFORNIA - Vedci z kalifornskej univerzity v Santa Cruz dospeli pri štúdiu následkov zemetrasenia na Sumatre v apríli tohto roka k zaujímavým zisteniam. V článku pre časopise Nature uviedli, že zemský plášť je natrhnutý na štyroch miestach, pričom tieto trhliny môžu byť až 180 km dlhé a 90 hlboké. Výskumníci sa domnievajú, že celá indo-austrálska platňa sa časom rozdelí na dve až tri časti.

Zemetrasenie o sile 8,7 stupňa Richterovej stupnice zasiahlo Sumatru 11. apríla 2012 a trvalo približne 160 sekúnd. Epicentrum sa nachádzalo v Indickom oceáne, pár stoviek kilometrov od pobrežia. "Bolo jedno z najpodivnejších, aké sme kedy videli," uviedol Dr Thorne Lay, jeden z vedcov medzinárodného tímu. Napriek tomu, že po hlavnom otrase nasledovalo niekoľko ďalších, vlny dosiahli výšku iba 10-30 centimetrov a varovanie pred cunami bolo odvolané. Stalo sa tak preto, že pri zemetrasení neprišlo k posunutiu morského dna vertikálnym, ale skôr horizontálnym smerom, a tak zmeny nastali predovšetkým pod morskou hladinou v zemskej kôre.

Vedci podľa najnovších analýz predpokladajú, že narušená indo-austrálska doska sa časom rozdelí. Nemalo by sa tak stať ale v blízkej budúcnosti. "Je to proces, ktorý pravdepodobne začal pred osmimi až 10 miliónmi rokov, takže si viete predstaviť, ako dlho to ešte potrvá," uviedol Matthias Delescluse z École Normale Supérieure v Paríži.

 


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu