Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Miesto zázrakov: Jednu noc v roku má uzdraviť všetkých chorých!

Krstova Gora
Krstova Gora (Zdroj: viaorbitavt.com)

KRSTOVA GORA - Na pútnickom mieste Krstova Gora (Krížový les) na juhu Bulharska sa mihotajú tisíce sviečok. Oči pútnikov sú plné nádeje, píše agentúra AFP.

Toto posvätné miesto s tuctom kaplniek v centrálnych Rodopoch priťahuje davy každý týždeň v noci z piatka na sobotu, ale predovšetkým vždy v noci na 14. septembra, kedy pravoslávni slávia sviatok Povýšenia kríža. Miestna legenda hovorí, že ak pútnik strávi túto noc na pahorku, stane sa zázrak a bude vyliečený zo všetkých chorôb.

Veriaci nevnímajú ani krásu nočnej krajiny ani chlad a prosia o zázračné vyliečenie, či už pre seba alebo pre svojich blízkych.

"Mal som krvácanie do mozgu. Prišiel som sa pomodliť za svoje zdravie," hovorí Janko Dimitrov, ktorý v sprievode svojej rodiny prišiel z mesta Veliko Tarnovo v centrálnom Bulharsku. "Musíme mať vieru. Bez viery nie je život," dodáva šesťdesiatpäťročný muž, ťažko sa obracajúci na improvizovanom lôžku, ktoré si postavil vedľa hlavného kostola.

Mariana Vladova (51) pochádzajúca z Perniku na západe krajiny sa zotavuje z komplikovanej operácie mozgu. Prichádza sem už druhýkrát. "Nie som nijako zvlášť veriaca. Keď som sem ale prišla prvýkrát, videla som na vlastné oči Kristovu tvár na nebi nad veľkou kaplnkou," uisťuje. Tento rok sem priviedla priateľku čiastočne ochrnutú po mozgovej mŕtvici.

V modlitbe v Krstovej Gore sa tento rok v predvečer sviatku Povýšenia kríža spojila tisícka ľudí: mladí manželia, ktorým sa nedarí počať potomka, matky s malými deťmi v náručí, mladí ľudia v kolieskových kreslách, starí ľudia s barlami...

"Každý má svoje dôvody, aby sa tu modlil," poznamenáva Milka Dakova (27) z Montany na severozápade krajiny. Hrá sa so svojím dvojročným synčekom pri ceste zaplavenej vozidlami. "Prichádzame sem každú jeseň už 12 rokov a budeme sa sem vracať až do konca života, aby sme prosili za naše zdravie, za zdravie našich detí a vnúčat. Je to magické miesto," zdôrazňujú starší manželia z Plevenu na severe krajiny.

Vo výške 1545 metrov nad morom je noc chladná, a tak sa veriaci vybavili prikrývkami, teplými bundami, spacími vakmi, stanmi a dokonca poľnými ležadlami.

Toto posvätné miesto objavil v roku 1933 zbožný muž z neďalekej dediny Borovo, ktorý zbadal na nočnom nebi žiariaci kríž. Akýsi hlas mu povedal, že tu býval kláštor ukrývajúci kúsok z kríža, na ktorom bol ukrižovaný Ježiš.

Muž o tom podal správu cárovi Borisovi III., ktorého sestra sa potom po noci strávenej na Krstvej Gore uzdravila. Na znamenie vďaky dal cár umiestniť na tento zázračný pahorok kovový kríž. Neskôr tu postavili malú kaplnku.

Za komunizmu bolo náboženstvo potláčané a ľuďom bol vnucovaný ateizmus. Obyvatelia dediny však tajne pomáhali zúfalým ľuďom nájsť úzku cestu na Krstovou Goru, aby tam mohli doviesť svoje choré deti.

Po páde komunistickej diktatúry v roku 1989 a tiež vzhľadom na niekoľko po sebe nasledujúcich hospodárskych kríz, nezamestnanosť a neefektívny štátny zdravotný systém si náboženstvo zmiešané s poverami znovu získavalo pôdu. Povesť Krstovej Gory sa rýchlo rozšírila a bol tu vybudovaný celý komplex: kostol, 12 kaplniek zasvätených apoštolom a kláštor.

Miesto nadobudlo tiež komerčný charakter: predávajú sa tu suveníry a najrôznejšie liečivé bylinky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu