Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci sa dostali blízko k objavu Higgsovho bozónu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Americkí fyzici z Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab) v pondelok oznámili, že sa dostali veľmi blízko k získaniu dôkazu o existencii Higgsovho bozónu. Ide o subatomárnu časticu, o ktorej sa škótsky fyzik Peter Higgs pred troma desaťročiami domnieval, že by mohla vysvetliť, ako sa hmota spojila a vytvorila tak vesmír so všetkým, čo v ňom existuje.

Oznámenie z Fermilabu prišlo len dva dni pred stredajším vedeckým seminárom v austrálskom Melbourne, na ktorom chcú experti z Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) predstaviť svoje najnovšie výsledky, pričom viacerí predpokladajú, že oznámia priamo objavenie Higgsovho bozónu. Vedci z Fermilabu objavili náznaky dlho hľadaného Higgsovho bozónu pomocou biliónov zrážok protónov s antiprotónmi, ktoré počas viac než desiatich rokov výskumu uskutočnili v urýchľovači častíc Tevatron.

Sami však priznávajú, že ich zistenia zatiaľ nie sú dostatočné na to, aby definitívne potvrdili existenciu Higgsovho bozónu. "Je to zatiaľ najlepšia odpoveď, akú máme. Údaje z Tevatronu silne naznačujú existenciu Higgsovho bozónu, ale na ich potvrdenie bude treba aj výsledky experimentov z Veľkého hadrónového urýchľovača v Európe," uviedol Rob Roser z Fermilabu.

K oznámeniu Fermilabu sa okrem iných vyjadril aj hovorca CERN-u James Gillies, ktorý povedal: "Výsledky z Tevatronu sú pekné, ale bude zaujímavé sledovať, ako sa budú doplňovať s výsledkami z CERN-u, ktoré predstavíme v stredu. Hlavným rozhodcom je príroda, takže budeme musieť byť ešte trochu trpezlivejší, kým budeme môcť s istotou povedať, že sme objavili Higgsov bozón".

Tom LeCompte z Argonne National Laboratory neďaleko Chicaga, ktorý taktiež pracuje pre CERN, uviedol, že si je istý, že k objavu Higgsovho bozónu dôjde ešte tento rok. Neprezradil však, či sa tak už stalo a chcú to oznámiť práve v stredu. "2012 je ten rok. Ale nemôžem povedať, či júl je ten mesiac," vyhlásil LeCompte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu