Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Unikátne VIDEO: Takto vyzerá záhadné "UFO" na dne Baltu!

Objekt najviac zo všetkého pripomína spadnuté UFO. Zobraziť galériu (3)
Objekt najviac zo všetkého pripomína spadnuté UFO. (Zdroj: youtube, gizmodo)

GAVLE - Senzáciu, ktorú pred rokom vyvolal nález tajomného objektu na dne Baltského mora pri Švédsku, sa snažia vysvetliť potápači. Koncom minulého týždňa sa ponorili do hĺbky 85 metrov, ale po vyplávaní na hladinu priniesli viac otázok ako odpovedí.

"Nemôžem vysvetliť, čo sme videli," uviedol jeden z potápačov Stefan Hogeborn, ktorý sa ponoril s kolegami z Ocean X Team na dno Botnického zálivu. Jediné snímky z potápačskej výpravy a krátky klip zverejnil server denníka Expressen. Sú však nejasné.

Unikátne VIDEO: Takto vyzerá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube, gizmodo)

Unikátne VIDEO: Takto vyzerá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube, gizmodo)

Na dne je podľa potápačov skutočne objekt, ktorý má oválny tvar a 18 metrov v priemere. Nie je vraj pravdepodobné, že by išlo o útvar vzniknutý sopečnou činnosťou alebo prirodzenou eróziou. Okraje objektu sú zaoblené a viditeľné sú aj pravidelné robustné hrany. Objekt je navyše vyvýšený o niekoľko metrov nad dnom, na ktorom spočíva, a steny bokov majú krivky v tvare huby.

"Brzdná stopa" dlhá 300 metrov, ktorú sonar odhalil, potom potápačom naozaj pripomínala najviac zo všetkého pristávaciu dráhu, po ktorej objekt kĺzal až na miesto, kde teraz leží.

Otázkou pre ďalší výskum je aj materiál objektu. "Najprv sme si mysleli, že je to kameň, ale je to niečo iné," uviedol potápač Peter Lundberg. V strede objektu našli otvor v tvare vajíčka, ktorý obklopovalo podivné zoskupenie kameňov, pripomínajúce malé ohnisko.

Potápači odobrali z objektu vzorky. Ich následné analýzy, by mali poskytnúť aspoň vodidlá k odpovediam. Zatiaľ to vyzerá tak, že záhada zostane ešte dlho nevysvetlená.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu