Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Aféra okolo prezidenta: Vystavujú obraz s jeho nahými genitáliami!

Mnohých návštevníkov galérie obraz pohoršil Zobraziť galériu (2)
Mnohých návštevníkov galérie obraz pohoršil (Zdroj: ukzambians.co.uk)

JOHANNESBURG - Dva týždne Juhoafrickou republikou otriasal škandál, v centre ktorého sa ocitlo samotný prezident Jacob Zuma. V istej galérii totiž vystovavali obraz, na ktorý ho avantgardný umelec Brett Murray namaľoval s penisom. Spor medzi výstavnou sieňou a vládnucou stranou sa skončil dohodou.

Johannesburgská galéria totiž súhlasila, že sporný obraz prestane vystavovať. Zumov Africký národný kongres (ANC) za to sľúbil, že zastaví právne kroky, ktorými chcel dosiahnuť zmiznutie maľby z galérie i z jej internetovej stránky.

Obraz nazvaný Kopí, ktorý niektorí prirovnávali k propagačným plagátom sovietskej éry a iní ku kreáciám Andyho Warhola, vyvolal v krajine ostrú debatu o hranici medzi právom na dôstojnosť a slobodou prejavu. Tábor prezidentových stúpencov na vystavenie červeno-čierno-žltej maľby reagoval rozhorčením. V utorok dokonca proti nemu demonštrovali stovky prívržencov ANC.

Aféra okolo prezidenta: Vystavujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ukzambians.co.uk)

Akrylovú maľbu medzitým stihli zničiť vandali, keď portrét hlavy štátu počmárali červenou a čiernou farbou. Obraz už bol pritom predaný anonymnému zberateľmi za 120 000 randov (približne 12 000 eur).

Sedemdesiatročný Zuma bol šesťkrát ženatý a v súčasnosti má štyri manželky, čo jeho príslušnosť k národu Zuluov dovoľuje. Dovedna splodil detí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu