Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Cesta časom: Takto veľmi ľudia zmenili svet za 250 rokov!

Zem sa vplyvom človeka drasticky mení
Zem sa vplyvom človeka drasticky mení (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Vitajte v antropocéne, novej geologickej epoche, na ktorej sá výraznou mierou podieľa človek. Organizácia Globaïa, ktorá sa zameriava na tematiku životného prostredia, vytvorila kúzelné video, v ktorom odhaľuje, ako za posledných 250 rokov zmenila ľudská civilizácia povrch Zeme.

Trojminútový záznam s otáčajúcou sa Zemou je naozaj pôsobivý. Každú sekundu sa na ňom objavujú nové vodné i pozemné cesty, ktoré využíva človek od priemyselnej revolúcie až po dynamickú súčasnosť, informuje reflex.cz.

Práve posledných niekoľko desaťročí má na svedomí najviac zmien našej planéty. "Vďačíme" za to globalizácii, marketingu, turistickému ruchu a migrácii ľudí do miest. Video sa končí pohľadom na planétu, ktorú pokrýva tak hustá sieť ciest a diaľnic že už nie je potrebné na orientáciu používať mapovú predlohu s terénom.

"Ľudia kontrolujú tri štvtiny súše okrem ľadovej pokrývky. Zmenili sme prírodné cykly Zeme a vstúpili do antropocénu, nového geologického obdobia, v ktorej dominuje ľudstvo," hovorí hlas vo videu.

Ľudia menia planétu

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu