Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Premnožila sa jedovatá húsenica, môže spôsobiť smrť!

Po obávanej húsenici ostávajú siete, ktoré pripomínajú tie pavúčie
Po obávanej húsenici ostávajú siete, ktoré pripomínajú tie pavúčie (Zdroj: sciencephoto.com)

BERLÍN - Novej pohrome musí momentálne čeliť Nemecko, v ktorom sa premnožila jedovatá húsenica. Kvôli hmyzu, ktorý môže spôsobiť smrteľné ochorenia, je v pohotovosti už deväť spolkových štátov.

Húsenica druhu Thaumetopoea processionea, ktorá po sebe zanecháva siete ako pavúk, vyčíňa v Nemecku každý rok vždy koncom apríla. Tento rok je ich ale extrémne veľa.

Je nebezpečná najmä kvôli pichľavým chĺpkom, ktoré jej rastú po celom tele. Obsahujú totiž jed thaumetopoeín, ktorý spustí alergickú reakciu organizmu. Obeť dostane vysoké horúčky, objaví sa kožná alergia a imunitný systém začína kolabovať. Môže sa objaviť aj náhla nevoľnosť, dýchacie ťažkosti či astmatické záchvaty, informoval portál tn.cz.

Na zákernú húsenicu môžu obyvatelia natrafiť v dubových lesoch, ale aj na ihriskách a pri ceste. Dôležité je chrániť si hlavne krk, ruky a nohy. Po kontakte s ňou, prípadne s pavučinou, sa odporúča okamžite sa vyzliecť a osprchovať. Ak sa dostaví alergická reakcia, treba vyhľadať lekára.

Nebezpečná húsenica sa najviac premnožila v Bavorsku, Bádensko-Württembersku, Hesensku, Severnom Porýní-Vestfálsku, Dolnom Sasku, Sasku-Anhaltsku, Brandenbursku, Berlíne a Meklenbursku-Prednom Pomoransku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu