Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedci zrátali tučniaky pomocou satelitov: Žije ich takmer 600 tisíc

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SYDNEY - Medzinárodný tím vedcov zrátal tučniaky obrovské v Antarktíde za pomoci vesmírnych satelitov. Nová technológia odhalila, že ich na ľadovom kontinente žije skoro 600 tisíc, čo takmer dvojnásobne prevyšuje doterajšie odhady.

"Nepochybne išlo o prvé komplexné sčítanie živočíšneho druhu z vesmíru," uviedla pre agentúru Reuters Barbara Wienecke, austrálska špecialistka na výskum morského vtáctva.
      
Analýza podrobných satelitných máp s vysokým rozlíšením ukázala, že v Antarktíde žije približne 595 tisíc tučniakov obrovských. Predchádzajúce výskumy za využitia tradičných metód odhadovali ich počet len na 270-350 tisíc. Vedci sa totiž často nemohli dostať k niektorým tučniačím kolóniám pre neprístupný terén a extrémne klimatické podmienky.
      
Satelitné mapy však súčasne odhalili, že niektoré dlhodobé kolónie tučniakov úplne zanikli v dôsledku rýchlo prebiehajúcich zmien podnebia, predovšetkým topenia pobrežných ľadov, čo vyvoláva otázniky nad budúcnosťou tohto živočíšneho druhu v Antarktíde.  
      
Na sčítaní sa zúčastnili výskumníci z Austrálie, Británie a USA. Svoje zistenia publikovali v odbornom časopise PLoS ONE.
      
Vedci zdôrazňujú, že okrem presnosti mal ich výskum oproti doterajším aj tú výhodu, že nijako neohrozil životné prostredie Antarktídy ani tučniačie kolónie, uviedla agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu