Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dávna štúdia sa potvrdzuje: Ľudstvo speje ku kolapsu v roku 2030!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: vipdictionary.com)

PRAHA - Ľudstvo už čoskoro čakajú temné časy. Dokazovať to má nová štúdia, ktorá potvrdzuje temnú predpoveď nazvanú Limity rastu. Tú pred 40 rokmi vydal Rímsky klub. Podľa nej ľudstvo smeruje k hlbokej kríze okolo roku 2030.

Austrálsky prírodovedec Graham Turner nedávno podrobil analýze modely, ktoré odborníci vytvorili v roku 1972 a na základe výsledkov tvrdí, že doterajší vývoj starú štúdiu potvrdzuje. Aj jeho tvrdenie však bude možné overiť až v budúcom desaťročí.

Vedec uviedol, že zhoda s predpovedanou trajektóriu vývoja je jednoznačným varovaním, že súčasný rozvoj ľudskej civilizácie nie je udržateľný. Avšak trendy v zdrojoch surovín, produkcii potravín, službách, raste populácie, priemyselnej výrobe a znečistení, nekopírujú krivky, ktoré vymodelovali experti pred viac ako 40 rokmi, dokonale a vykazujú aj značné odchýlky. Je preto otázne, či sa na konci budúceho desaťročia pretne nedostatok surovín s katastrofálnymi dôsledkami globálneho znečisťovania a nedostatkom potravín pre príliš početnú ľudskú populáciu.

Graf zobrazuje vývoj sledovaných veličín v minulosti a odhad ich smerovania v budúcnosti

Dávna štúdia sa potvrdzuje:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: cassandralegacy.blogspot.com)

Odchýlky od predpovedaného trendu totiž môžu byť len dočasným výkyvom, ale aj začiatkom zásadného odklonu v súvislosti s ťažko odhadnuteľným technologickým pokrokom. Navyše kritická fáza smerovania k predpovedanému kolapsu v roku 2030 má nastať podľa modelových kriviek až v nasledujúcom desaťročí, keď sa má prejaviť obrátenie doterajších rastových trajektórií do poklesu vo všetkých sledovaných veličinách.

Aj analýzy, ktoré použil Rímsky klub, ale počítali s niekoľkými alternatívnymi scenármi v závislosti na tom, či vlády jednotlivých krajín začnú aktívne zasahovať do vývoja.

Mnoho renomovaných ekonómov však správu Limity rastu kritizovalo. Vadila im najmä myšlienka, že vládne intervencie môžu niečo vyriešiť. Napríklad Henry Wallich z Yale University varoval, že zásahy zabraňujúce ekonomickému rastu v záujme ochrany životného prostredia môžu byť miliardami investovanými do trvalej chudoby. Informácie priniesol portál Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu