Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prekvapenie pre ľudstvo: Pochádzame z tohto nepríťažlivého červa!

Pikaia gracilens
Pikaia gracilens (Zdroj: Daily Mail)

OTTAWA - Štúdia, ktorú v pondelok zverejnil britský vedecký časopis Biological Reviews, prekvapuje svojím tvrdením o zvláštnom pôvode človeka. Ten podľa paleontológov siaha až k obyčajnému červovi, ktorý žil v oceánoch pred pol miliardou rokov.

Nová analýza podľa vedcov dokázala, že vyhynutý červ Pikaia gracilens je najprimitívnejším známym príslušníkom rodiny chordátov, ktorá v súčasnosti zahŕňa ryby, obojživelníky, vtáky, plazy i cicavce.

Vedci u červa našli chord dorsalis, z ktorej sa neskôr stala súčasť chrbtice stavovcov, cievny systém a tiež myoméry; svalové segmenty oddelené od seba tenkými spojivovými prepážkami.

"Objav myomérov bol kľúčovým dôkazom, po ktorom sme dlho pátrali," povedal hlavný autor štúdie Simon Conway Morris z Cambridgskej univerzity. "S identifikovanými myomérmi, notochordmi a vaskulárnym systémom táto štúdia jednoznačne ustanovuje, že Pikaia je najprimitívnejší chordát na planéte," dodal. "Takže až si nabudúce dáme na krbovú rímsu rodinnú fotografiu, na pozadí bude Pikaia."

Prvé exempláre tohto fosílneho červa objavili už v roku 1911. Tento živočích bol ale dlho prehliadaný. Až v 70. rokoch minulého storočia padli prvé špekulácie o tom, že by päťcentimetrový, sploštený červ podobný miniatúrnemu úhorovi mohol byť najstarším známym príslušníkom rodiny chordátov, a teda aj dávnym prapredkom človeka.

"Až použitie elektrónových mikroskopov umožnilo vidieť veľmi jemné detaily jeho anatómie," povedal spoluautor štúdie Jean-Bernard Caron z Torontskej univerzity. "Pomyslenie, že labute, hady, medvede, zebry - a tiež ľudia - zdieľajú najdávnejšiu históriu s týmto malým tvorom nie dlhším ako prst, vedie k hlbokej pokore," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu