Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedeli ste? Hrozilo, že muži o 5 miliónov rokov vyhynú!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: hairstylesarea.com)

CAMBRIDGE - Nová štúdia, ktorú priniesol časopis Nature, vyvrátila skoršie výsledky genetických výskumov, že mužský pohlavný chromozóm Y o päť miliónov rokov z ľudského genómu úplne zmizne. Podľa nej sa erózia chromozomálnych telomérov zastavila.

Vedci zistili, že zo 1400 génov, ktoré mužský pohlavný chromozóm nesie, ich za posledných tristo miliónov rokov zmizlo len 45. "Staršie oblasti chromozómu sa nezmenili v žiadnom z génov za posledných dvadsaťpäť miliónov rokov," tvrdia autori v časopise Nature.

Profesor genetiky David Page z Massachusetts potom k chromozómu Y uviedol: "Posledných desať rokov je dominantným príbehom verejného prejednávania to, že chromozóm Y zmizne. Ak vynecháme otázku, či to malo niekedy vôbec vedecký základ, ten príbeh sa rýchlo začal šíriť ako vírus a vírusom zostal. Ja už ani nemôžem poskytnúť rozhovor bez toho, aby sa ma niekto pýtal na miznutie chromozómu Y. Tá myšlienka je tak silná, že nás odvádza od naozaj dôležitých otázok týkajúcich sa chromozómu Y. "

Podľa profesora Pagea síce spočiatku mužský špecifický pohlavný chromozóm o pár génov prichádzal v rýchlejšom tempe, ale tento stav sa zmenil a strata sa výrazne spomalila na úroveň ostatných chromozómov. Chromozóm Y si podľa amerických genetikov vedie dobre a zánik mu nehrozí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu