Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prečo máme sex? Existuje až 237 dôvodov!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: archív)

CHICAGO - Ľudia sa oddávajú sexu z troch hlavných dôvodov - z lásky, pre potešenie a kvôli plodeniu detí. Podľa sexuológov z Chicaga je však príčin, prečo sa ľudia milujú, v skutočnosti až 237.

Dnešné sexuálne správanie má rôzne významy psychologické, sociálne, kultúrne, a dokonca aj náboženské. "Človek je naprogramovaný na sex. Spýtať sa človeka, prečo má sex, je ako spýtať sa ho, prečo je. Naše mozgy sú designované tak, aby nás motivovali k sexu," tvrdí docent sexuálnej psychológie Richard A. Carroll z Northwestern University.

Všeobecne vedci motívy k sexu kategorizovali do štyroch skupín. Na univerzite v texaskom Austine zistili, že existujú dôvody fyzické, emocionálne, dôvody z neistoty a cieľové dôvody.

Medzi fyzické dôvody patrí potešenie, úľava od stresu, cvičenie, sexuálna zvedavosť a silná príťažlivosť k druhému. Medzi cieľové dôvody patrí plodenie detí, zlepšenie sociálneho statusu a odplata. Emocionálnymi dôvodmi sú láska, záväzok vo vzťahu a vďačnosť. Medzi dôvody z neistoty patrí snaha zvýšiť si sebavedomie, udržať si partnera, ktorý hľadá sex inde, alebo pocit povinnosti či tlaku.

Muži pritom prevádzkujú sex hlavne kvôli potešeniu a viac než ženy, ktoré z neho síce tiež majú potešenie, ale viac než muži túžia po aspektoch podporujúcich vzťah. Muži sú totiž "telo-centrický" a zaujímajú sa o pocity vlastného tela, zatiaľ čo ženy sa skôr sústreďujú na osobnosť a emócie, ktoré sex produkuje.

Najčastejšími dôvodmi k sexu sú: zlepšenie nálady a úľava od stresu, povinnosť, posilnenie moci, posilnenie vlastnej osoby, prežitie partnerovej moci, pocit byť milovaný partnerom, zlepšenie sociálnej povesti či statusu, zarábanie peňazí, plodenie detí, potreba citovej náklonnosti, starostlivosť o druhého, nový partner, tlak rovesníkov či partnera, potešenie a slasť, zníženie sexuálnej túžby, odplata, sexuálna zvedavosť, prejavovanie lásky partnerovi a duchovný presah.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu