Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Chlapcovi vybrali parazitujúce dvojča, malo oči aj vlasy!

Vyoperovaný plod
Vyoperovaný plod (Zdroj: YouTube)

CHICLAYO - Trojročný chlapec z Peru, ktorému lekári nedávno našli v bruchu parazitujúce dvojča, má konečne šancu na normálny život. Operácia, ktorú podstúpil v pondelok, dopadla úspešne. Počas nej mu lekári vybrali pozostatky súrodenca z tela.

Isbac Pacunda si sťažoval na bolesti v oblasti žalúdka. V nemocnici lekári s prekvapením zistili, že má v brušnej dutine svoje dvojča. Nešlo však o živého jedinca, ale o mŕtvy, 25-centimetrový plod, ktorý sa čiastočne vyvinul vďaka prísunu bratovej krvi.

Zdravotníci pôvodne odhadovali, že plod bude vážiť 700 gramov, po operácii sa však ukázalo, že jeho váha dosahovala až 1,2 kg. Dvojča nemalo vyvinuté srdce, pľúca ani mozog, zato u neho išlo rozpoznať chrbticu, stehennú a ramennú kosť a lebku s vlasmi. Podľa lekárov bol vyoperovaný plod možné prirovnať k plodu v štvrtom až piatom mesiaci tehotenstva.

"Bol to náročný zákrok, pretože plod prirástol na pacientovu pečeň a pravú obličku. Prívod krvi z týchto orgánov mu potom dodával živiny," uviedol pre agentúru Reuters doktor Antonio Flores, vedúci dvanásťčlenného tímu chirurgov, ktorí sa na operácii podieľali.

Malý Isbac by mal zostať v nemocnici desať dní na pozorovaní. Lekári sú ale presvedčení, že sa čoskoro zotaví a bude žiť normálny život.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu