Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Výskum: Deťom chutí to, čo ich matky jedli v tehotenstve!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ženy, ktoré počas tehotenstva konzumujú pestrú stravu, pravdepodobne neporodia vyberavého jedáka.

Vďaka dlhoročným výskumom je už známe, že deti obľubujú chute a vône, ktorým sú vystavené v prvých mesiacoch života. Vedci však tvrdia, že ich môže ovplyvniť aj strava, ktorú ich matky prijímajú v prenatálnom období.

"Počas tehotenstva je maternica pomerne priepustná a istá časť z toho, čo matka prijíma, smeruje k plodu práve v tom období, keď sa formuje mozog. To má pravdepodobne dlhodobé dôsledky," vysvetlil Benoist Schaal z Bourgogneskej univerzity v Dijone, ktorý skúmal vplyv rôznych aróm na plod v maternici i na deti v prvých mesiacoch života. Stojí napríklad za experimentom, v ktorom prvá skupina žien v posledných dňoch tehotenstva jedla cukrovinky s príchuťou anízu a druhá nie. Keď sa bábätká narodili, dali im aníz ovoňať. Deti matiek z prvej skupiny sa za výraznou arómou otáčali a usmievali sa.

Výsledky Schaalovho pokusu potvrdili aj ďalšie výskumy, v ktorých novorodenci pozitívne reagovali na rôzne potraviny, napríklad na mrkvu či cesnak. Táto zákonitosť však nie je vždy prospešná, najmä ak sa matky počas tehotenstva nevzdali nezdravých zlozvykov. Istá argentínska štúdia ukázala, že ak ťarchavé ženy pili alkohol, novorodenci si pri jeho vôni oblizli pery. Vôňa pritom podľa Schaala výrazne ovplyvňuje to, či človeku niečo chutí alebo nie.

Obdobie, v ktorom rodičia začínajú bábätko kŕmiť pevnou stravou, tiež môže v staršom veku ovplyvniť jeho výber jedál. Schaal kŕmil šesťmesačné dojčatá jednotvárnou alebo rozmanitou stravou a následne sledoval, ako tieto dve skupiny reagujú na nové potraviny. Opäť sa potvrdilo, že dosiaľ nepoznané chute neskôr privítali tie deti, ktoré jedli rôzne jedlá.

Benoist Schaal na základe týchto pokusov tvrdí, že ak sa chce matka vyhnúť vyberavosti svojho dieťaťa, pomôže v tom rozmanité stravovanie počas tehotenstva. Podľa neho tiež netreba zabúdať, že hneď ako je to možné, treba svojho potomka kŕmiť zdravou a rôznorodou stravou.

K tomuto názoru sa pridala aj bývalá pôrodná asistentka Clare Byam-Cook, ktorá v minulosti radila celebritným mamičkám ako Kate Winslet či Kate Beckinsale. Autorka niekoľkých kníh rodičom odporúča, aby malým deťom pripravovali nové jedlá, aj keď sa tomu bránia. Informácie pochádzajú z webovej stránky www.dailymail.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu