Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Chcete byť milionárom? Správajte sa ako úchylný blázon!

Hans Raab
Hans Raab (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Cesta za slávou rovnako ako za bohatstvom býva vo väčšine prípadov kľukatá a vytúžený cieľ dosiahne iba málokto. Ak náhodou nevyhráte v lotérii, nenájdete poklad alebo nemáte bohatú tetu v Amerike, ktorej ste jediným dedičom, musíte sa poobzerať po niečom komplikovanejšom. Prípad Nemca Hansa Raaba však svedčí o tom, že aj človek, ktorého všetci považovali za blázna, sa môže stať milionárom.

Syn nemeckých rodičov z Quirschiedu trpel ako dieťa stihomamom: Čo videl, musel vyčistiť. Leštil všetko - okná, výklady krámov, kľučky na dverách, riad aj svoje hračky. Nakoniec získal takú prax, že bol neuveriteľne rýchly a zároveň precízny. Rodičia v obavách o jeho duševné zdravie ho odviedli jedného dňa k psychiatrovi, ktorý ich upokojil. Chlapec mal našťastie iba neškodnú úchylku.

S Raabovým prospechom to na škole vyzeralo zle-nedobre, ale trieda sa vďaka nemu leskla. Po skončení dochádzky sa pokúsil uplatniť v baniach, ale pre jeho "zlepšovacie návrhy" tam nenašli uplatnenie, a tak ho prepustili. Onedlho si prenajal benzínovú pumpu, kde ho pri leštení výkladu pozoroval akýsi švajčiarsky turista. Neuveriteľný "objav" sa na jeho podnet zúčastnil súťaže v čistení okien a zvíťazil. Za dve hodiny a 54 minút vyblýskal kvalitou IA celkom 638 metrov štvorcových na nepoznanie zašpinených okien. A bol to svetový rekord.

"Švihnutý" Raab tak získal nielen medzinárodnú prestíž, ale aj veľmi sľubné kredity zainteresovaných bánk: Počas roku 1975 si čudák otvoril vlastnú firmu Ha-Ra GmbH na čistenie okien. Obraty mu každým dňom rástli a začiatkom osemdesiatych rokov zamestnával už 120 pracovníkov, vrátane spolužiakov, ktorí sa mu kedysi posmievali. To však nie je všetko.

Raab naďalej expandoval. Uzatvoril zmluvu s textilnou továrňou Girmes v nemeckom Krefelde, ktorá v jeho mene vyrába prostriedky na čistenie. Chemikálie a ďalšie produkty pod značkou Ha-Ra pre neho produkuje jedna chemická továreň vo Švajčiarsku.

Dnes má Raab 72 rokov. Medzitým sa z pôvodne štíhleho a mrštného mladíka stal nielen multimilionár, ale aj spokojný 120-kilový tučko. Jeho podniky zahŕňajú vyše 7000 zamestnancov a už sa mu nikto nesmeje, že je "blbec a nedouk".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu