Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Nastal koniec praniu? Vynašli bavlnu, ktorá sa čistí sama!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: kindacrunchykate.com)

PEKING - Snahy o vytvorenie bavlnenej látky, ktorá sa bude sama čistiť, konečne priniesli ovocie. Ako napísal spravodajský server BBC News, čínskym inžinierom sa podarilo vytvoriť chemický povrch z nanočastíc, vďaka ktorým sa bavlnená látka dokáže sama vyčistiť od škvŕn a zápachu, keď je vystavená na slnku.

Odborníci uvádzajú, že takéto ošetrenie látky je lacné, netoxické a ekologicky šetrné. Ak sa táto inovácia potvrdí, mohla by sa stať veľkým hitom v obchodoch, pretože ľudia čím ďalej tým viac požadujú "funkčné oblečenie".

Výskum viedli inžinieri na univerzitách v Šanghaji a provincii Chu-pej a výsledky zverejnili v poslednom čísle časopisu Applied Materials and Interfaces. Ich štúdia sa sústredila na oxid titaničitý (TiO2) - chemickú látku známu ako "mimoriadny katalyzátor rozkladu organických znečisťujúcich látok". Spomínaný oxid sa už používa na samočistiace okná, zápachu odolné ponožky či stále čisté kuchynské a kúpeľňové dlaždice.

Pôvodné snahy rozšíriť použitie na bavlnené tkaniny brzdila skutočnosť, že samočistiacu schopnosť dokázalo vyvolať len vystavenie ultrafialovému žiareniu, čo sa pre každodenné použitie ukázalo ako nepraktické. Tímu sa ale podaril prielom, keď "vylepšili" chemickú látku ďalšími zložkami, s ktorých pomocou začala reagovať na bežné slnečné svetlo.

Testovanie ukázalo, že po dvojhodinovom vystavení na slnku zmizlo 71 percent škvŕn. Experiment s tou istou tkaninou zopakovalo päťkrát, bez toho, aby použitý ochranný povrch vykázal stratu účinnosti a neznížilo ju ani pranie alebo sušenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu