Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Unikátny objav: Vedci našli mračná, z ktorých sa tvorí vesmír!

Plynové mračná neobsahujú žiadny kov
Plynové mračná neobsahujú žiadny kov (Zdroj: sciencemag.com)

SANTA CRUZ - Astronómovia objavili vo vesmíre dve obrovské plynové mračná, ktoré neobsahujú žiadne kovové chemické prvky. Práve z takého plynu podľa vedcov vznikali prvé hviezdy. Podľa najnovšieho čísla časopisu Science objav potvrdzuje teóriu o tom, že kovové prvky vznikali v jadrách hviezd a z nich sa šírili do vesmíru.

"V obrázku toho, ako vznikali chemické prvky, chýbal jeden dielik. Predtým sme nedokázali objaviť to, čo sme očakávali, že niekde bude - prvotný materiál, ktorý je úplne bez kovov," povedal astronóm Xavier Prochazka z Kalifornskej univerzity. "Toto je prvé potvrdené objavenie takého plynu," dodal.

Podľa astronómov obe plynové mračná vznikli asi dve miliardy rokov po veľkom tresku. Pozorovanie odhalilo, že mračná sa skladajú prevažne z vodíka a jeho izotopu deutéria. Astronómovia ďalej predpokladajú, že značnú časť materiálu bude tvoriť aj hélium, ktoré ale nedokážu svojimi prístrojmi zaznamenať. Kovové prvky, ktoré zaznamenať môžu, sa ale v mračnách vôbec nevyskytujú.

Mračná sú zatiaľ príliš riedke, než aby sa z nich vytvorili hviezdy. Tie by podľa astronómov z plynu začali vznikať až vo chvíli, kedy by sa mračná dostali do gravitačného poľa nejakej galaxie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu