Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

EÚ venuje takmer šesť miliárd eur na pozorovanie Zeme z vesmíru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes navrhla financovanie programu GMES (Globálne monitorovanie životného prostredia a bezpečnosti) pre pozorovanie Zeme na obdobie rokov 2014–2020 mimo tradičného finančného rámca Európskej únie. Na realizáciu tohto programu je potrebných približne 5,8 miliardy eur.

EK vzhľadom na obmedzenia rozpočtu EÚ navrhuje zriadiť osobitný fond pre program GMES podobný modelu, podľa ktorého funguje aj Európsky rozvojový fond. Prispievalo by doň všetkých 27 členských štátov EÚ v závislosti od ich hrubého národného dôchodku.

Na dosiahnutie tohto zámeru bude potrebná medzivládna dohoda medzi členskými štátmi EÚ. Program bude koordinovať EK, zatiaľ čo jeho finančné riadenie by sa mohlo zveriť Agentúre pre globálny družicový navigačný systém (GSA).

"Aby Európa mohla reagovať na stále nové výzvy celosvetového významu, potrebuje samostatný, dobre koordinovaný a spoľahlivý systém pozorovania Zeme. Program GMES významne podporí vesmírny výskum v Európe a v konečnom dôsledku prispeje aj k oživeniu hospodárstva a k riešeniu niektorých vážnych výziev, ktorým v súčasnosti európski občania čelia,” opísal výhody vesmírneho programu podpredseda EK zodpovedný za priemysel a podnikanie Antonio Tajani.

Podľa analýzy nákladov a prínosov sa očakáva, že prínos programu GMES bude do roku 2020 predstavovať minimálne dvojnásobok hodnoty investičných nákladov a do roku 2030 ich štvornásobok. Predstavuje to obrovský potenciál pre hospodársky rast a tvorbu nových pracovných miest spoločne s rozvojom inovatívnych služieb a komerčného využitia v nadväzujúcich odvetviach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu