Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čierna diera sa rozsvieti, mrak väčší ako Zem roztrhá na kusy!

Simulácia vesmírneho úkazu
Simulácia vesmírneho úkazu (Zdroj: YouTube)

GARCHING - Vedci objavili obrí plynový mrak, ktorý v blízkej budúcnosti "prehltne" čierna diera v centre našej galaxie. Astronómovia budú môcť takýto jav sledovať po prvýkrát. Doteraz tajuplná čierna diera by sa pri "konzumácii" mraku mala naviac výrazne osvietiť.

Plynový mrak sa pri tom roztrhá na kusy. To vedcom prinesie možnosť detailnejšie tento vesmírny objekt pozorovať a zistiť nové informácie. K nezvyčajnému úkazu dôjde v roku 2013.

Odborníci predpokladajú, že celková hmota plynového mraku je asi trikrát väčšia než hmota Zeme. Podľa nich mrak oválneho tvaru za posledných sedem rokov zdvojnásobil svoju rýchlosť na 2,35 kilometra za sekundu.

Čierna diera Sagittarius A *, ktorá ho zhltne, sa nachádza asi 27-tisíc svetelných rokov od Zeme a je asi štyrimiliónkrát väčšia než naše Slnko. Diera do seba vtiahne všetko vo svojom okolí, vrátane svetla. Proces vťahovania mračna vytvorí sprchu lúčov, ktoré čiernu dieru osvietia a vedcom pomôžu priestor preskúmať. Proces bude sledovať niekoľko teleskopov.

Čierna diera zhltne mrak

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu