Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Prelomová novinka: Vedci chcú zrušiť reálny čas!

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Päť desiatok vedcov z celého sveta zasadá dnes mimo dosahu médií na okraji Londýna, aby pod patronátom britskej akadémie vied (Royal Society) prerokovali úplne novú definíciu času. Tá by mala uvrhnúť doteraz panujúci GMT (čas na greenwichskom poludníku považovaný za "svetový") do zabudnutia. Práve to vyvoláva veľké vášne v britskej tlači, ktorá v tom vidí stratu "120 rokov trvajúceho symbolu veľmocenskej roly viktoriánskej Veľkej Británie", ktorým je GMT, napísala agentúra AFP.

Greenwich Mean Time (GMT) sa stal všeobecne uznávaným svetovým časom od medzinárodnej konferencie vo Washingtone v roku 1884.

"Chápeme, že Briti bolestne pociťujú stratu GMT," hovorí Elisa Ariasová, riaditeľka Medzinárodného úradu pre miery a váhy (BIPM), so sídlom v Sèvres pri Paríži. Je však podľa nej treba prispôsobiť definície všetkých jednotiek a mier najnovším poznatkom vedy, ktoré navyše poskytujú údaje nemenné v dôsledku zmeny prostredia.

Nová definícia by sa mala úplne zbaviť "slnečného času", založeného na rotácie Zeme okolo svojej osi a meraného už vyše 200 rokov na základe poludníku prechádzajúceho hvezdárňou v Greenwichi. Má vychádzať z "atómového času", daného osciláciou atómu cézia. Táto časomiera sa už od roku 1972 používa v podobe univerzálneho koordinovaného času (UTC), vypočítaného v 70 laboratóriách po celom svete v "atómových" hodinách.

Atómový čas je oveľa presnejší a líši sa o zlomky sekundy od času definovaného rotáciou Zeme. Aby udržal "krok" sa zemskou rotáciou, musí sa takmer každoročne "nastavovať" o jednu sekundu, podobne ako sa v prechodnom roku pridáva vo februári do kalendára jeden deň.

Toto prispôsobovanie presnejšieho času nepresnému by teraz malo podľa návrhu vedcov prestať, teda opustiť zosúlaďovanie atómového času s GMT. Zmena je nevyhnutná pre fungovanie telekomunikačných i satelitných sietí, predovšetkým navigačných, ako je americká GMS i pripravované siete ako európska Galileo, ruská Glonass a čínska Pej-tou. "Tieto siete nutne potrebujú synchronizáciu na nano-sekundy," zdôrazňuje Ariasová.

Vedci zastavili čas: Elixír mladosti je na svete

Doteraz niektoré systémy pridávanú prechodnú sekundu rešpektovali, iné nie, a ich mezioperabilita tak bola narušená. Terajšie zasadnutie preto pripraví návrh na zrušenie vkladanej sekundy, januárová konferencia Medzinárodnej telekomunikačnej únie (UIT) bude o jeho prijatí hlasovať. Ak bude návrh prijatý, začne sa atómový čas postupne vzďaľovať slnečnému, a to o minútu za 60 až 90 rokov, a za hodinu asi za 600 rokov.

Práve o to sa ale opiera britský odpor proti zmene. "Britský postoj vychádza z toho, že by sme mali zostať pri reálnom čase tak, ako ho ľudia pociťujú, a ktorý je založený na otáčaní Zeme, nie na atómových hodinách," vyhlásil štátny tajomník David Willetts.

Iní ale v tomto postoji vidia oživenie starej britsko-francúzskej rivality, pretože BIPM "víťaziace" nad GMT sídli v Paríži. Zdržanlivá je ale aj Čína, ktorá je tradične nedôverčivá voči čomukoľvek, čo nevychádza z "Ríše stredu".

V snahe zlomiť odpor oponentov preto možno Royal Society navrhne ponechať v novej definícii otvorené dvierka pre budúce ďalšie upresnenie. "Konferencia mier a váh môže byť poverená uvažovať o iných spôsoboch, ako zladiť čas s rotáciou Zeme," naznačila Ariasová. Napríklad pridať hodinu raz za niekoľko sto rokov. "Na hodinové skoky sme si už zvykli zavedením letného času, a v tomto prípade by to nijako časté nebolo," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu