Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Kuvajt zažíva ďalšiu politickú krízu: Emir Mišal rozpustil parlament

Mišal Ahmad Džábir Sabáh
Mišal Ahmad Džábir Sabáh (Zdroj: X/realtoriabrooke)

KUVAJT - Kuvajtský emir Mišal Ahmad Džábir Sabáh v piatok rozpustil parlament a prebral jeho úlohy len necelých šesť týždňov po parlamentných voľbách. Informuje o tom agentúra AFP.

Kuvajtská štátna tlačová agentúra Kuvajtu (KUNA) uviedla, že ermir nariadil rozpustenie národného zhromaždenia a pozastavil plnenie niektorých článkov ústavy na obdobie, ktoré nepresiahne štyri roky. Dodala, že šejk a rada ministrov "prevzali právomoci udelené národnému zhromaždeniu". Kuvajtský emir uviedol, že jeho cieľom bolo zabrániť niektorým parlamentným poslancom, aby ovplyvňovali jeho právomoci, a odstrániť iné veľké "prekážky", ktoré mu bránili v zostavení vlády.

archívne video

NRSR Modelový parlament: Študenti sa pýtajú politikov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Čelili sme problémom a prekážkam, ktoré nemožno tolerovať," skonštatoval šejk v prejave, ktorý odvysielala národná televízia. Dodal, že niektorí zákonodarcovia "zašli priďaleko", keď zasahovali do výsostných právomocí princa pri výbere korunného princa.

Politológ označil kroky Mišala za "historické"

Voľby sa konali na začiatku apríla a prvé zasadnutie parlamentu bolo naplánované na pondelok. Niektorí poslanci však odmietli byť súčasťou vlády, píše AFP. Kuvajtská ústava vyžaduje, aby najmenej jeden poslanec vykonával povinnosti ministra, kým nebude vytvorená vláda, vysvetľuje AFP. Vymenovanému premiérovi sa však nedarilo presvedčiť žiadneho z poslancov. Politológ z Kuvajtskej Univerzity Badl al-Seif označil kroky šejka Mišala na sociálnej sieti X za "historické". V histórii moderného Kuvajtu sa podobné udalosti odohrali len v rokoch 1976 a 1986.

Tento bohatý ropný štát v Perzskom zálive zažíva jednu politickú krízu za druhou, konštatuje AFP. Neustále dochádza k sporom medzi zvolenými zákonodarcami a členmi vládneho kabinetu, ktorých dosadzuje vládnuca rodina Sabáhovcov. Krajina má parlamentný systém od roku 1962, vládnuca rodina má však aj napriek tomu silný vplyv na politiku. Parlament tak má problém schváliť reformy a diverzifikovať hospodárstvo, ktoré je závislé na rope, dodáva AFP.

Viac o téme: VládaRozpustenieKuvajtEmirParlamentMišal Ahmad Džábir Sabáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu