Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

K Zemi sa rúti asteroid veľký ako lietadlová loď!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: ESA/Alamy)

PRAHA/BRATISLAVA - Ôsmeho novembra preletí medzi Zemou a Mesiacom asteroid veľkosti lietadlovej lode. Jeho meno je 2005 YU55 a Zem minie len o 324-tisíc kilometrov. Tak blízko k nej nebol za posledných 200 rokov, uviedla NASA.

Astronómovia sú šťastím bez seba, že majú možnosť pozorovať tak veľký asteroid z tak blízkej vzdialenosti. Telesá takejto veľkosti sa k Zemi približujú v priemere raz za 30 rokov. Nabudúce sa do blízkosti Zeme dostane v roku 2028.

Astronómovia asteroid objavili v roku 2005 a jeho dráha je dobre známa. 2005 YU55 je síce "potenciálne nebezpečný asteroid", pretože pretína obežnú dráhu Zeme, ale pozorovanie preukázalo, že nebezpečenstvo nehrozí ani pri ďalších priblíženiach najmenej do konca storočia.

Pozorovanie asteroidu v roku 2010 z amerického rádioteleskopu na Portoriku ukázalo, že ide o objekt približne guľovitého tvaru, ktorý sa pomaly, zhruba raz za 18 hodín otáča okolo svojej vlastnej osi. Jeho povrch je podľa NASA čiernejší než uhlie.

Amatérski astronómovia, ktorí budú chcieť asteroid sledovať, musia mať teleskop s priemerom najmenej 15 centimetrov. NASA bude 2005 YU55 veľmi pozorne a zblízka sledovať od 4. novembra. Doba najbližšieho priblíženia sa odhaduje na 8. novembra o 17:28.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu