Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Pozor, obrí asteorid sa prerúti okolo Zeme!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: cosmored.it)

PRAHA - Zo Zeme bude možno vidieť už o niekoľko desiatok hodín ojedinelý prírodný úkaz. Okolo našej planéty preletí obrovský asteroid a ľudia ho budú môcť sledovať z unikátnej blízkosti.

Podľa agentúry AFP nepredstavuje asteroid potenciálnu hrozbu. Poskytuje ale dobrú príležitosť ho študovať zblízka.

Ako uviedla agentúra Mediafax, okrúhly asteroid pomenovaný 2005 YU55 má v priemere asi 400 metrov a na svojom prelete sa k Zemi priblíži viac ako Mesiac.

Asteroid by sa mal ocitnúť najbližšie k Zemi v utorok o 00:28 SEČ. Vedci budú mať možnosť pozorovať najtesnejší prelet takto masívneho asteroidu za posledných 30 rokov. Na ďalší si budú musieť počkať do roku 2028.

Voľným okom ale teleso vidieť nebude, pozorovatelia budú potrebovať teleskop. "Nebude vidieť len okom, budete potrebovať teleskop, ktorý má zrkadlo najmenej o 15 centimetroch. Asteroid sa navyše bude pohybovať veľmi rýchlo," upozornil Scott Fisher, programový riaditeľ oddelenia NSF pre astronómiu.

Na asteroid sa zameria hneď niekoľko radarových teleskopov v Severnej Amerike. "Najlepším miestom a časom by bolo skoro ráno 8. novembra na východnom pobreží Ameriky," dodal Fisher.

Najbližší prelet asteroidu čaká Zem v roku 2094, kedy bude obe telesá deliť len 269-tisíc kilometrov. Naposledy preletel takto veľký asteroid okolo Zeme v roku 1976. "Vtedy ale o ňom astronómovia nevedeli," dodala NASA.

.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu