Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Nová nádej v boji proti rakovine? Má ju vyliečiť rastlina z pralesa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRASÍLIA - Brazílski vedci s úspechom testujú výťažok z jednej amazonskej rastliny proti rakovine. Mohol by sa stať základom nových, a pre ľudský organizmus menej zaťažujúcich liekov proti zhubnému bujneniu. Kým výskum nepokročí, nebudú Brazílčania podľa agentúry AFP meno rastliny zverejňovať.

"Objavili sme mikroorganizmy, ktoré v tej rastline žijú. Izolovali sme ich a oddelili z nich látku, ktorú sme testovali na rakovinových bunkách. Zistili sme, že je účinná v prípade určitých nádorov," povedal agentúre AFP koordinátor amazonského biotechnologického centra Rudi Procopio.

Po prvej fáze experimentov látku vyskúšajú na zvieratách a následne na ľuďoch. Experimenty sa začali pred štyrmi rokmi. Procopio odmietol prezradiť meno rastliny a nespresnil ani typ nádorov, voči ktorým je účinná. "Naším cieľom je dospieť k novým protirakovinovým liekom, ktoré budú účinnejšie a menej agresívne než tie súčasné," povedal.

Jeho pracovisko, ktoré financuje brazílska vláda, spolupracuje s experimentálnym onkologickým laboratóriom v Spojených štátoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu