Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Objavili "Superzem": A možno je na nej život!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: blippitt.com)

WASHINGTON - Astronómovia objavili planétu v inej slnečnej sústave, ktorá sa nachádza v takzvanej "zóne života" - môže sa na nej vyskytovať voda v kvapalnom skupenstve. Planéta, ktorá leží 35 svetelných rokov od Zeme a obieha hviezdu v súhvezdí Plachet, by však bola veľmi teplá. Priemerné teploty by tu dosahovali 30 až 50 stupňov Celzia, uviedla dnes agentúra AP.

Planéta označovaná ako HD85512b je 3,5-krát väčšia ako Zem a nachádza sa veľmi blízko svojej hviezdy, ktorú obehne za 60 dní. Vzhľadom k tomu, že hviezda je zhruba o 1000 stupňov Celzia chladnejšia ako Slnko, tu však môže byť voda. A prítomnosť vody je nutná pre existenciu života v takej forme, akú poznáme na Zemi.

"Nehovoríme, že by (objavená planéta) bola obývateľná pre nás," zdôraznila astronómka Lisa Kalteneggerová z vedeckého tímu, ktorý planétu našiel. "Bola by veľmi dusná, ako ten najdusnejší deň, aký si viete predstaviť," uviedla.

Podľa nej však nie je vylúčené, že by na planéte mohol nejaký život existovať. Kalteneggerová však podotkla, že tamojší život by sa držal viac pri zemi ako na našej planéte. Dôvodom je vyššia gravitácia, ktorá dosahuje 1,4 násobok zemskej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu