Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Odhalené: Astronómovia už vedia, čo v 19. storočí preletelo okolo Zeme!

Fotografia z roku 1883
Fotografia z roku 1883

MEXICO CITY - O fotografii pochádzajúcej z konca devätnásteho storočia si vedci dlho mysleli, že je prvým dôkazom o existencii UFO. Pracovníci Národnej autonómnej univerzity v Mexiku však teraz prišli s tvrdením, že išlo o kométu, ktorá len tesne minula Zem.

Keby Modrú planétu trafila, napáchala by nepredstaviteľné škody, pretože objem jej masy bol približne rovnaký ako objem kométy, ktorá podľa odborníkov mohla za vyhynutie dinosaurov a až osemkrát väčší ako objem Hayllovej kométy.

Spomínanú fotografiu sa podarilo urobiť mexickému astronómovi Josému Banillovi 12. augusta 1883. Keď sa o tri roky neskôr objavila v magazíne L'Astronomie, vzbudila v odborných kruhoch značný rozruch a vedci ju vtedy označili za prvý dôkaz existencie UFO. Záber zobrazuje "447 hmlistých objektov, ktoré za sebou zanechávajú hmlistú stopu".

Experti z Národnej autonómnej univerzity tvrdia, že išlo o kométu, ktorá bola v procese rozpadu. "Domnievame sa, že Banilla pozoroval roztrieštenú kométu, ktorá takmer zasiahla zemský povrch," uviedol Hector Javier Durand Manterola. "Podľa našich výpočtov kométa, resp. jej zvyšky, minuli Zem vo vzdialenosti 538 až 8062 kilometrov. Šírka jednotlivých bjektov sa pohybovala medzi 46 až 795 metrami," upresnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu