Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Lietadielko podľa da Vinciho: 60-miligramová mucha

Lietadielko s pohyblivými krídlami podľa Leonarda da Vinciho
Lietadielko s pohyblivými krídlami podľa Leonarda da Vinciho (Zdroj: lagazzettadelmezzogiorno.it)

MILÁNO - Lietadielko s pohyblivými krídlami podľa konceptu renesančného vynálezcu Leonarda da Vinciho predstavili dnes vedci v talianskom Miláne. Stroj podobajúci sa svojimi tvarmi a pohyby muche váži len 60 miligramov a rozpätie jeho krídel dosahuje tri centimetre. Jeho vývoj financovalo americké ministerstvo obrany.

"Sen Leonarda da Vinciho sa stáva skutočnosťou," povedal podľa agentúry ANSA na milánskom svetovom kongrese medzinárodnej federácie automatického riadenia IFAC jej predseda Alberto Isidoro. "Je to prvý konkrétny príklad lietacieho stroja s pohyblivými krídlami schopného napodobňovať výkon pohybujúceho sa vrtuľníka," dodal Isidoro.

Tvary robotickej muchy dolaďoval dizajnér Harvardskej univerzity Robert Wood, zatiaľ čo jej motor skonštruoval letecký a kozmický inžinier David Doman, ktorý je tiež na kongrese medzi 2700 expertmi z celého sveta.

Jeho témou je tento rok budovanie inteligentných sietí s využitím tradičnej a obnoviteľnej energie. IFAC, ktorá bola založená v roku 1957, združuje vedecké a inžinierske organizácie zamerané predovšetkým na problematiku riadiacich systémov strojov. V roku 2005 sa podobný kongres konal v Prahe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu