Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Objavil sa stratený 142-miliónový da Vinciho obraz!

Obraz Salvator mundi (Spasiteľ sveta)
Obraz Salvator mundi (Spasiteľ sveta)

NEW YORK - Obraz Salvator mundi (Spasiteľ sveta) od Leonarda da Vinci - dlhý čas považovaný za stratený alebo zničený - sa objavil v New Yorku, informoval v pondelok galerista Robert Simon.

Keby sa potvrdili doterajšie poznatky expertov, ktorí dospeli k záveru, že ide o skutočne pôvodné dielo svetoznámeho talianskeho majstra, potom by to bolo od roku 1909 po prvý raz, čo sa objavil "nový" Leonardov obraz. Vtedy išlo o dielo Madonna Benois (Madona s kvietkom) - obraz neobvykle sa usmievajúcej madony s dieťaťom v lone, ktoré objavil zamestnanec archívu.

Finančná agentúra Bloomberg uvádza 200 miliónov dolárov (142 miliónov eur) ako odhadovanú cenu obrazu, ktorý je v súčasnosti vo vlastníctve súkromného zberateľa z USA.

Samotný galerista to však označil za číru špekuláciu. Hodnotu diela totiž podľa jeho slov nemožno vyčísliť a navyše obraz nie je na predaj.

Už v novembri by "nový" da Vinci mal byť vystavený v londýnskej National Gallery. Aj keď o pravosti obrazu podľa Simona niet pochýb, existujú určité pochybnosti o tom, či tento obraz skutočne namaľoval Leonardo da Vinci. Diskusia prebieha iba o roku vzniku maľby, v rozmedzí neskorých 90. rokov 15. storočia a začiatku 16. storočia.

Dielo, ktoré podľa Simona patrilo v roku 1649 anglickému kráľovi Karolovi I., zostalo dlho v rukách britskej kráľovskej rodiny. Jeho stopa sa stráca okolo roku 1900, spresnila agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu