Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V archíve objavili prvý film Alfreda Hitchcocka!

Ukážka z filmu Biely tieň
Ukážka z filmu Biely tieň

BRATISLAVA - V novozélandskom filmovom archíve objavili vzácne dielo slávneho filmového tvorcu Alfreda Hitchcocka. Informovala o tom webová stránka www.filmpreservation.org.

Nemý snímok z roku 1923 s názvom Biely tieň, ktorý je prvým filmom, na ktorom Hitchcock spolupracoval, však nie je kompletný - zachovali sa len prvé tri kotúče. Ďalšie tri chýbajú a ani iná kópia filmu údajne neexistuje. Americká Nadácia pre uchovanie filmov (NFPF) snímku Biely tieň opisuje ako atmosférickú melodrámu s Betty Compsonovou v hlavnej dvojúlohe sestier - dvojičiek, z ktorých jedna je anjelská a druhá "bez duše".

Alfred Hitchcock, ktorý sa narodil 13. augusta 1899 v Londýne, začal vo filmovom priemysle pracovať v roku 1920 ako výtvarník titulkov. V priebehu nasledujúcich troch rokov už pôsobil aj ako scenárista, výtvarník a asistent réžie. V čase vzniku filmu, ktorý režíroval Graham Cutts, mal Hitchcock len 24 rokov.

Dofarbovaný film objavili počas druhého kola výskumu NFPF, v rámci ktorého sa pokúšajú v Novozélandskom filmovom archíve nájsť rané americké snímky. Film, ktorý mal premiéru v januári 1924, sa uchoval v americkej kópii distribuovanej hollywoodskou spoločnosťou Lewis J. Selznick Enterprises. V niektorých medzititulkoch sa objavuje práve logo distribútora, vďaka čomu vznikol predpoklad, že ide o americkú produkciu. V skutočnosti je to však britská snímka. Plány na obnovenú premiéru by mali ohlásiť ešte tento týždeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu