Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Motoristi usmrcujú veľa hmyzu, narúšajú potravinový reťazec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

AMSTERDAM - Motoristi v Holandsku svojou jazdou usmrtia každý mesiac približne 133 miliárd jedincov hmyzu, ktorý síce zanechá na nárazníkoch a čelných sklách vozidiel len malé stopy, ale znamenajú veľkú stratu pre ostatné živočíchy v potravinovom reťazci.

Vyplýva to z výskumu, ktorého výsledky tento týždeň zverejnili holandskí vedci. Biológovia z univerzity v meste Wageningen zapojili do výskumu 250 vodičov, ktorí zratúvali, koľko im po každej jazde ostalo stôp po usmrtenom hmyze na tabuľkách s evidenčným číslom vozidla.

"Mnoho vtákov, ktoré vyhľadávajú a lovia hmyz, závisí od hustoty ich výskytu. Ak je množstvo hmyzu malé, hrozia im vážne problémy pri zháňaní potravy pre svoje mláďatá," povedal biológ Arnold van Vliet pre agentúru Reuters.

Hmyz nie je len veľkým škodcom pre komerčne pestované plodiny, ale zohráva dôležitú úlohu ako potrava pre mnohé druhy zvierat, ako sú vtáky a netopiere.

Štúdia odhalila, že najnebezpečnejšie oblasti Holandska pre hmyz sú pobrežné provincie Zeeland, Friesland a Groningen, kde vodiči musia prekonávať na autách väčšie vzdialenosti, pretože nie sú tak husto obývané. Van Vliet podotkol, že sa pri štúdii inšpirovali podobným projektom v Británii z roku 2004.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu