Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Chrobák robí extrémny hluk pri spievaní penisom!

Micronecta scholtzi
Micronecta scholtzi (Zdroj: microcosmos.nl)

LONDÝN - Drobný vodný chrobák je najhlučnejším živočíchom na Zemi v pomere k svojej veľkosti. Odborníci nahrali tohto "spievajúceho" liliputána na úrovni až 99,2 decibelu, čo je ekvivalentnom k počúvaniu hlasného orchestra z predného radu.

Chrobák s názvom Micronecta scholtzi je sladkovodný hmyz merajúci len dva milimetre, ktorý je rozšírený naprieč Európou. Tento hmyz vytvára silný zvuk zaujímavým spôsobom - trením svojho penisu o zadoček. Daný proces je označovaný ako stridulácia (cvrlikanie). V časopise PLoS One vedci uviedli, že zvuky sú prejavom dvorenia na prilákanie samičky.

Tím biológov a technikov nahral hmyz s použitím špeciálnych podvodných mikrofónov. Milostné piesne Micronecta scholtzi dosiahli v priemere silu 78,9 decibelu, čo je porovnateľné s prechádzajúcim nákladným vlakom.

"Boli sme veľmi prekvapení. Najprv sme si mysleli, že zvuk prichádzal od väčších vodných druhov ako je druh Sigara z čeľade Corixidae," uviedol pre BBC James Windmill z univerzity v Glasgowe. Po identifikácii zdroja zvuku strávili experti veľa času, aby zaistili správne nameranie nahrávok.

"Tá pieseň je taká hlasná, že človek kráčajúci na brehu môže naozaj počuť tieto malé stvorenia z dna rieky," konštatoval Windmill.

Celkovo najhlasnejšie živočíchy na Zemi sú zväčša aj rozmermi najväčšie, zvuky vráskavca obrovského dosahujú 188 decibelov a napríklad trúbenie slona 117 decibelov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu