Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pre finančnú krízu stúpol v EÚ počet samovrážd

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - V čase nedávnej ekonomickej krízy pribudol počet samovrážd. Podľa amerických a britských vedcov tomu tak bolo v rokoch 2007 až 2009 v deviatich z desiatich sledovaných krajín. Štúdia zverejnená v odbornom časopise The Lancet sa týkala dospelých do 65 rokov a preukázala zvýšenie samovrážd v miere od päť do 17 percent.

Práca sa opiera o údaje získané Svetovou zdravotníckou organizáciou. Znížiť samovražednosť v populácii podľa vedcov môže jedine kvalitný sociálny systém. Účinnejšie ako poskytovanie sociálnych dávok sú vraj investície do programov zamestnanosti. Nezamestnanosť sa v uvedenom období zvýšila o tretinu.
    

Z desiatich krytých krajín sa samovražednosť znížila jedine v Rakúsku, ktoré bolo podľa štúdie vystavené finančnej kríze menej ako ostatné z krajín. Z nich najnižší nárast samovrážd zaznamenalo Fínsko, najvyšší počet malo Grécko. V Británii počet samovrahov vzrástol o desať percent.
    

"Zaznamenali sme úplný zvrat. Pred krízou počet samovrážd klesal, potom stúpol v takmer všetkých európskych krajinách. Je skoro isté, že to súvisí s krízou," povedal jeden z autorov štúdie David Stuckler. Nie je vraj vylúčené, že kríza bude mať ďalšie dôsledky na zdraví ľudí v podobe väčšieho počtu ochorení srdca alebo zvýšeného výskytu rakoviny.
    

Zo štúdie tiež vyplynulo, že za sledované obdobie klesol počet úmrtí pri dopravných nehodách, čo vraj súvisí s tým, že ľudia v čase ekonomických problémov nejazdia tak často autom.
    

Už skoršie štúdie ukázali, že lekári v čase finančnej krízy predpisovali oveľa väčšie množstvo prípravkov proti depresii. Napríklad na antidepresívum Prozac bolo vydaných o 40 percent viac receptov než predtým.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu