Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bláznivá príroda: Objavili nafukovacieho žraloka a iné čudá!

Aj húsenice vedia byť zaujímavé Zobraziť galériu (6)
Aj húsenice vedia byť zaujímavé

SAN FRANCISCO/CHICAGO – Jarná expedícia amerických vedcov a ochranárov objavila na Filipínach vyše 300 dosiaľ neznámych druhov živočíchov. Ich krajania z iného tímu tam zase objavili sedem nových cicavcov.

Objavy Kalifornčanov preklenujú široké rozpätie skupín organizmov – od hmyzu, pavúkov a škorpiónov cez pijavice, ryby, žraloky, morské ježe, hviezdice a slimáky až po na jednej strane panciernaté a na druhej mäkké koraly.

Medzi novoobjavenými druhmi sú cikáda, ktorá vydáva zvuky podobné smiechu, žralok, ktorý sa nafukuje vodou, aby zväčšením svojho tela odplašil nepriateľov, hviezdica, živiaca sa výlučne drevom spadnutým do mora a krab s ihličkovitými zubmi na klepetách.

Zmapované biotopy siahajú od vrcholov hôr po morské hlbiny. Počas 42 dní vykonali na hlavnom na hlavnom tamojšom ostrove Luzon a v moriach okolo neho dosiaľ najrozsiahlejší zoologický prieskum v rámci Filipín. Sčasti katalogizovali aj rastliny. Materiál spracovávajú, aj pomocou výkonných mikroskopov a analýz DNA. Výsledky postupne zverejnia.

Podľa Terrencea Goslinera patria Filipíny svojou biodiverzitou medzi najbohatšie oblasti Zeme. Napriek tomu sú málo preskúmané. S kolegami objavoval nové druhy živočíchov pri takmer každej túre do dažďového pralesa či ponore do mora.

Podľa člena tímu Scotta Steppana, odborníka na analýzu DNA, sú Filipíny ideálnym miestom na skúmanie evolúcie rozmanitosti živočíchov - ešte lepšie ako Galapágy. Živočíchy na ostrovoch Filipín sa totiž vyvíjajú v praktickej izolácii podstatne dlhšie, milióny rokov.

Napriek všetkému doterajšiemu úsiliu o skatalogizovanie foriem pozemského života sa odhaduje, že vyše 90 percent druhov na tejto planéte stále nepoznáme. Vzhľadom na ničenie a poškodzovanie biotopov mnohé takmer určite vymrú, ešte kým ich objavíme.

Potenciálne to znamená obrovské škody na tzv. ekosystémových službách (napríklad čistá pôda, voda a vzduch), ale aj stratu nových liekov a materiálov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu