Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pavúky predátori sa delia o potravu

Pavúky druhu Delena cancerides
Pavúky druhu Delena cancerides

BRATISLAVA - Americkí vedci z Cornell University vo svojej najnovšej štúdii detailne opísali život austrálskych pavúkov druhu Delena cancerides, ktorí sa od väčšiny ostatných pavúkov odlišujú tým, že žijú v skupinách. Odborníci na čele s Ericom Yipom zistili, že tento druh sa napríklad za určitých okolností delí o potravu.

Pavúky Delena cancerides dorastajú do veľkosti 4,5 centimetra, pričom rozpätie ich nôh môže dosahovať až 20 centimetrov. Sú to noční predátori, ktoré si nestavajú siete, ale aktívne lovia. Cez deň sa ukrývajú pod kôrou stromov.

Yip preto na niektorých stromoch nahradil kusy kôry priehľadným plastom, aby mohol tieto pavúky pozorovať v ich prirodzenom prostredí. Celkovo strávil pozorovaním pavúkov 68 nocí. Zistil, že keď sa do ich úkrytu dostane nejaký predátor, ako napríklad iný druh pavúka alebo mravec, pavúčia matka ho napadne, aby tak ochránila svoje potomstvo.

"Matka veľmi starostlivo chráni svoje mláďatá, pričom väčšinou sa jej podarí odraziť útok predátorov. Za potravou však často nevychádza, keď sa dá, tak zostáva v úkryte," uviedol Yip, ktorý tieto pavúky sledoval aj mimo úkrytu.

"Veľa ľudí si myslelo, že tieto pavúky nelovia a namiesto toho iba žerú to, čo im vlezie do úkrytu. Ale keď sú hladní, tak vylezú von a hľadajú potravu. Ako väčšina iných pavúkov, aj príslušníci tohto druhu korisť väčšinou hneď zožerú namiesto toho, aby ju priniesli do kolónie. Ak však začne svitať, svoju korisť zoberú späť do úkrytu, kde sa s ňou podelia s ostatnými členmi kolónie. Robia tak preto, aby sa nevystavili denným predátorom," vysvetlil Yip, ktorý chce vo svojom výskume pokračovať, aby objasnil dôvody, prečo tieto pavúky žijú v skupinách a spolupracujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu