Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Američanke sa po operácii zmenil prízvuk na európsky!

Karen Butlerová
Karen Butlerová

TOLEDO - Karen Butlerovej pochádzajúcej z Oregonu sa záhadne po tom, ako podstúpila dentálny chirurgický zákrok, zmenil prízvuk na európsky. Američanku tento fakt prekvapil o to viac, že nikdy na "starom kontinente" nebola.

Päťdesiatšesťročná daňová poradkyňa z mesta Toledo tvrdí, že operácia spred roka a pol jej zmenila život. Kvôli pokročilej paradentóze jej musel zubný chirurg vytrhnúť všetky zuby a nahradiť ich umelými. Po týždni od zákroku opuch ustúpil, zvláštny akcent však žene zostal doteraz.

Zubár jej povedal, že "si len musí zvyknúť na nový chrup". Problém bol ale očividne niekde inde. Butlerová teda pátrala na vlastnú päsť a z internetových zdrojov zistila, že trpí syndrómom cudzieho prízvuku, ktorým je na celom svete postihnutých len niekoľko desiatok ľudí. Tento stav je vraj častokrát vyvolaný zranením mozgu.

"Väčšina neurológov sa s týmto syndrómom stretne počas svojej kariéry aspoň raz," tvrdí zástupca riaditeľa na odbore neurológie Oregonskej univerzity, profesor Helmi Lutsep. Podľa neho takáto osoba  v niektorých prípadoch len divne znie, inokedy však môže úplne zmeniť prízvuk.

"Nevieme presne, ako a prečo sa tak stane, ale ovplyvňuje to rytmiku jazyka. Som absolútne presvedčený o tom, že ide o skutočný fenomén. Títo ľudia si to nevymýšľajú," uviedol Lutsep.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu