Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na hlavu jej spadol ventilátor, prežila druhé detstvo!

Su Mecková
Su Mecková (Zdroj: Daily Mail)

LONDÝN/BRATISLAVA - Keď Američanku Su Meckovú zvalil padajúci stropný ventilátor, prebudila sa o týždeň neskôr v nemocnici s úplnou stratou pamäte. Vo veku 22 rokov a po pôrode dvoch synov, mala opäť mozog 4-ročného dieťaťa. Po nadobudnutí vedomia sa musela naučiť všetko odznova, dokonca aj ako opäť milovať svojho manžela.

Skeny mozgu ukázali, že je plný trhlín a jej manžel ju opísal ako "roztrasenú huspeninu". Stav úplnej straty pamäte sa nazýva aj hollywoodska amnézia, pretože sa oveľa viac deje vo filmoch ako v realite. Postihnutý je schopný zapamätať si a zvládnuť nové veci, ale nie je schopný spomenúť si na svoj život predtým. 

Su bola extrémny prípad. Nespoznala svojho manžela ani deti, nedokázala čítať, postarať sa o seba, vedela povedať iba niekoľko slov a fráz. Nemala na čom stavať.

Nakoniec sa naučila jesť, obliekať sa, telefonovať, jazdiť na bicykli, čítať a písať. Vytrvala a získala svoj život späť. Dokonca sa vrhla aj na šoférovanie, hoci jej synova si musia vždy zapamätať, kde zaparkovala, pretože na to zabúda. 

Teraz, o dve desaťročia neskôr, vo veku 45 rokov, žena, ktorej mozog bol 'plný dier' ​​a má hroznú krátkodobú pamäť, získala hudobný titul na Montgomeryho akadémii v Marylande.

Su sa ani naďalej nevzdáva a plánuje sa vrhnúť na bakalárske štúdium. Jej manžel ju nazval Su Mecková 2.0.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu